Regija
NEZAPOSLENOST I ZAPOŠLJAVANJE NA SLATINSKOM PODRUČJU

Većina imala ugovore na određeno
Objavljeno 19. rujna, 2018.
SLATINA - Prema Informaciji o nezaposlenosti i zapošljavanju na području Slatine u 2017. godini, koju je pripremio Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Virovitici, stopa registrirane nezaposlenosti na tom području 31. prosinca 2017. godine iznosila je 23,8 posto, što je jedan posto niže od stope nezaposlenosti na području Virovitičko-podravske županije. Usporedbe radi, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je stopa registrirane nezaposlenosti na državnoj razini toga dana iznosila 11,6 posto. Podsjetimo da Ispostava HZZ-a Slatina obuhvaća područje grada Slatine i općina Voćin, Sopje, Mikleuš, Čađavica i Nova Bukovica.
Tijekom prošle godine prosječno su mjesečno registrirane 1164 nezaposlene osobe, što je za 277 osoba, ili 19,2 posto manje od prosjeka u prethodnoj godini. Najviše nezaposlenih bilo je u veljači (1469), a najmanje u rujnu (994), i rujan je bio jedini mjesec u kome je registrirano manje od tisuću nezaposlenih osoba. Više od polovine nezaposlenih čine žene (57 posto), a najviše je nezaposlenih s trogodišnjom srednjom školom te KV i VKV radnika (35,9 posto). Na drugom su mjestu osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom (27,7 posto). Krajem 2017. evidentiran je 131 nezaposleni hrvatski branitelj, što je za 27 osoba manje nego godinu dana prije.
Ako promatramo kretanje broja nezaposlenih osoba u posljednjih pet godina, najviše nezaposlenih bilo je 2013. godine, kada je mjesečni prosjek iznosio 1995 nezaposlenih osoba. Taj prosjek neprestano se smanjivao, da bi 2017. godine iznosio 1164.
Zanimljivo je i kretanje zaposlenosti, pa ohrabruje podatak da je u 2017. godini zaposleno 1056 osoba, što je za 56 osoba više nego 2016. godine, ali čak 975 osoba, ili 92,3 posto, zaposleno je na određeno vrijeme. Prema djelatnostima, najviše je zaposlenih u prerađivačkoj industriji, na drugom su mjestu djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, a na trećem djelatnosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.P.Žarković
Najviše nezaposlenih u dobi između 50 i 59 godina
Prema dobnoj strukturi nezaposlenih, najveći udio u ukupnom broju nezaposlenih imaju osobe starosti između 50 i 59 godina (njih je ukupno 28,2 posto). Kako je rečeno, to je upravo i najteže zapošljiva skupina nezaposlenih osoba. Mnogima od njih itekako pomaže program javnih radova koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. O nezaposlenosti i zapošljavanju na području grada u 2017. godini raspravljat će slatinski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća, koju je predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija sazvao za ponedjeljak, 24. rujna.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike