Regija
DONACIJE VINKOVAČKOM MUZEJU

Od narodne nošnje iz Maglaja do afričkih kopalja i bumeranga
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Izložen je izbor od 67 predmeta koje je 16 donatora Muzeju darovalo od njegova osnutka 1946. do 2016.
VINKOVCI - U Stalnom postavu Etnologija Vinkovaca i okolica Gradskog muzeja Vinkovci, prema ocjeni stručnjaka jednom od najljepših stalnih etnoloških postava u Hrvatskoj, Vinkovčani i njihovi gosti mogu sve do kraja godine razgledati zanimljivu izložbu etnološke, etnografske i svake druge muzejske građe dobivene od raznih donatora od 1946., kada je Muzej osnovan, do 2016.
Na izložbi je predstavljen izbor od 67 predmeta, a osobitost ove izložbe koja je ujedno 143. događanje u središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava u potkrovlju muzeja, što su izloženi artefakti izvan područja Slavonije i Srijema, a to izložbi daje posebnu draž nepoznatog, ponekad i egzotičnog, jer ima predmeta i iz Australije.
- Izložene predmete darovalo je 16 darovatelja. To su kolekcionar Mate Medvedović, jedan od osnivača vinkovačkog muzeja čijom je zbirkom utemeljen muzejski postav, Matija Klajn, čija je arheološka zbirka pridružena Medvedovićevoj, Berislav Medić, obitelj Vlade Čordašića, Marija Katava, Jasna Rimac, Marija Steiger r. Čolaković, Ivka i Ljuba Hardi, svi iz Vinkovaca, Marko Vuković iz Slakovaca, koji je darovao predmete iz Australije. Nadalje, tu su donacije Lucije Gnant iz Njemačke, Ivana Eichingera iz Vinkovaca, ali predmeti su iz Njemačke, Đurđene Zaluški Haramija iz Vinkovaca s predmetima iz Zagreb, Brigite Ćelić iz Njemačke, Ivana Kelave iz Đeletovaca, Ane Šaršmit iz Starih Jankovaca i Franje iz Australije, koji u donacijskom posredništvu nije ostavio svoje precizne podatke i kontakte. Izloženi predmeti su s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a jedan manji broj je iz vremena oko 1970. godine - kaže mr. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica i voditeljica Etnološkog odjela i autorica postava.
Dodaje kako su predstavljene tri kompletne nošnje - iz hrvatske Posavine, sisačkog kraja, iz Sunjske Grede i jedna s područja Maglaja u Bosni i Hercegovini. Od pojedinačnih odjevnih predmeta izloženi su ženski suknarski kaput s tri pojasa s područja Livna, jedan prsluk s dinarskog područja Hrvatske, kao i više srmenih aplikacija sa ženskog suknarskog dinarskog kaputa, ali i ženski kožni pojas urešen karneolima "mesnatim kamenom" protiv uroka s istog, dinarskog područja.
- Posjetitelji mogu ovdje vidjeti i dvije ženske lanene košulje iz sela u općini Grahovo u BiH, jedan ženski prsluk iz Slovačke i dva iz Makedonije, kao i dvije porculansko-gumene lutke na stalku iz Njemačke te mirisnice, ukrasne posude za miris iz zapadno-europskog kulturnog kruga, a Muzeju donesene i darovane iz afričke države Zambija. Osobite su dvije kolekcije, zbirke predmeta iz Afrike i Australije. Kolekcija urođeničkog afričkog oružja, potom oružje iz Egipta i Etiopije u Muzeju je od njegova osnutka, a to su željezna koplja, ukupno pet, štit od bambusa – trskovače, glazbalo od debljeg bambusa - trske i drvena figura urođeničkog ratnika. Iz Australije su predmeti koji su pripadali urođenicima Aboridžinima - dvije drvene posude za kruh, koplje i dva bumeranga, srpoliko urođeničko oružje, u drvu izrađeni životinjski likovi guštera - lizac, zmije, glodavca, ukupno šest, ali i dva kaubojska šešira donesena s istog kontinenta - pojašnjava muzejska savjetnica Ljubica Gligorević.
Dodaje kako se ne smije zaboraviti doprinos vinkovačkih konzervatora i restauratora koji su omogućili da donirani predmeti budu dostupni današnjem posjetitelju, preparatorica za tekstil Marija Sokola, a konzervaciju i restauraciju na dva urođenička afrička koplja izveli su restauratorica za metal Edina Balić i preparator za metal Krešimir Janošić.
Miroslav Flego
Stari Vinkovčani - donatori
Prije četiri godine, stari i ugledni Vinkovčani, Nina Košta-Kobetić i akademski kipar i grafičar Antun Babić, darovali su Etnološkom odjelu vinkovačkog Gradskog muzeja predmete i umjetnine koji će biti dio stalnog postava etnološke zbirke. Nina Košta-Kobetić darovala je odjeću, dječje igračke i uporabne predmete. Ranije je darovala pokućstvo, fotografije i osobne predmete. Babić je darovao terakote i linoreze.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike