Osijek
UNIKOMOVA BESPLATNA USLUGA

Elektronika i karton nisu glomazni otpad
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Svatko ima mogućnost za odvoz glomaznog otpada jednom godišnje. Ove ju je godine iskoristilo već 500 građana, kaže Vić

Poveća hrpa glomaznog otpada što je osvanula na Vukovarskoj ispred kućnog broja 29d onima koji na društvenim mrežama upozoravaju na nepravilnosti u radu komunalnih službi, u ovom slučaju Unikoma, bila bi dobar materijal za još jednu kritičku objavu. No u spomenutom slučaju ipak nema motiva za još jednu priču o odlaganju otpada "na divlje", nego o mogućnosti odvoza glomaznog otpada, što Unikom besplatno nudi svim građanima, i to jednom godišnje.


Glomazni je otpad na Vukovarskoj jučer poslužio direktoru Unikoma Davoru Viću za dodatnu edukaciju građana o tome što smiju, a što ne smiju odlagati.
- Stanari s kućnog broja 29d dogovorili su besplatan odvoz glomaznog otpada, no ovdje smo zatekli i otpad koji se ne ubraja u tu kategoriju: papir, elektronički otpad i još neke stvari koje građani trebaju odnijeti u reciklažno dvorište. Još jednom podsjećam da se sve što nije glomazni otpad može odvesti na reciklažno dvorište, a za ostalo postoje kontejneri - naglasio je Vić, dodavši da se edukacija posebice odnosi na Sjenjak, gdje problem s velikim brojem glodavaca postoji upravo zbog ostavljanja raznovrsnog otpada na javnim površinama, gdje im nije mjesto. U slučaju Vukovarske 29d stanari su, kaže Vić, iskoristili mogućnost besplatnog odvoza, no bilo je onih koji su iskoristili tu situaciju pa su ondje ostavili, primjerice, televizor ili metalne kante s bojom.
- U interesu javne higijene sad ćemo to sve odvesti, a očito građanima još uvijek nije jasno što je glomazni otpad, a što nije - upozorio je Vić. Kaže, Unikom je često suočen s optužbama da se kante ne prazne redovito. Tvrdi da to nije točno i da se tjedni raspored poštuje. No kad su u pitanju koševi, Vić ističe da ih građani vrlo često ne koriste namjenski, nego u njih bacaju, primjerice, kućni otpad. Kaže kako se koševi redovito prazne, no na zloporabe, poput ostavljanja čak i manjih komada namještaja, Unikom ne može utjecati, "jer bi to značilo da kraj svakog koša mora biti jedna osoba da pazi na red".
Osobno je reagirao i predstavnik suvlasnika na Vukovarskoj 29d, koji je rekao kako su stanari, prema dogovoru, otpad ostavili u večernjim satima. Međutim, do jutra našlo se tu, kaže, i otpada kojemu ondje nije mjesto.
- Mi ne možemo stražariti i paziti na susjede koji nam donose razni elektronički otpad ili papir, karton i ostalo čemu nije mjesto među glomaznim otpadom - poručio je predstavnik stanara.
- Mogu reći da građani nerijetko iskorištavaju mogućnost odvoza glomaznog otpada, što ih ništa ne košta. Konkretno, ove je godine bilo više od 500 takvih poziva. Svatko ima mogućnost odvoza glomaznog otpada jednom godišnje. Sa stanarima uvijek dogovorimo da vrijeme između ostavljanja otpada i odvoza bude što kraće. Najčešće ga građani ostavljaju u poslijepodnevnim satima, a mi ga ujutro pokupimo, što smo i ovaj put učinili – rekao je Vić.
Marija Mihelić
EKOOTOCI I "ROBOVI NAVIKA"
Nakon što su uklonjeni ekootoci, pokraj kojih su građani nerijetko ostavljali upravo glomazni otpad, Vić kaže da to nije spriječilo neke građane da i nadalje ondje ostavljaju smeće! Iako to nije slučaj na svim lokacijama gdje su se donedavno nalazili ekootoci, dao je jedan primjer, onaj sa Sjenjaka, gdje je nepropisno odlaganje smeća gotovo svakodnevno.

- Na raskrižju Divaltove sa Sjenjakom ekootok je uklonjen prije dvije godine. No uporno netko ondje ostavlja smeće i rekao bih da je riječ o “robovima navika”. No, tko bude uhvaćen, bit će kažnjen - kaže Vić.
Davor Vić

direktor Unikoma

Postoji jasan pravilnik o tome što je glomazni otpad: sav namještaj, sanitarni pribor, podne obloge, vrata, prozori, žaluzine i ostalo. Ovaj televizor i kante s bojom to zacijelo nisu, kao ni građevni materijal
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike