Osijek
IZLOŽBA IDEJNIH RJEŠENJA ZA I. GIMNAZIJU

Riječani su projektirali moderni školski centar
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Tri je mjeseca stotinjak arhitekata iz cijele Hrvatske radilo na projektima

Najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje buduće zgrade I. gimnazije u Osijeku, rad Maje i Vojka Stanića te Martine Vivode, stručnog tima iz riječke tvrtke Studio Mapa d.o.o., od utorka se zajedno s ostala 23 rada pristigla na natječaj sljedećih sedam dana može pogledati u prizemlju Građevinskog fakulteta. Izložbu je otvorio župan Ivan Anušić, poručivši da će učenici u novu školu na novoj lokaciji krenuti vrlo brzo.


- Prva gimnazija, kao i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, sada je u fazi projektiranja i vjerujemo da će biti realizirana do kraja 2021., odnosno za mandata aktualne županijske administracije – kazao je župan. Dodao je da prihvaćeni projekt sadržava sve što je potrebno za gradnju modernog školskog centra, što će, prema prvim procjenama, ukupno stajati od 40 do 45 milijuna kuna.
- Slijedi izrada projektne dokumentacije, čija je vrijednost oko 2,5 milijuna kuna. Nakon toga idemo u raspisivanje natječaja i samu gradnju I. gimnazije - kaže župan.
Predsjednik ocjenjivačkog suda, prof. dr. sc. Željko Koški, dipl. ing. arh., ponosan je što je osječka škola puna tri mjeseca zaokupljala stotinjak stručnjaka, arhitekata, koji su sa svojim timovima od otvorenja natječaja u travnju do njegova završetka u srpnju marljivo radili na najboljim idejnim rješenjima. Pri ocjenjivanju se radova promatrala usklađenost radova s uvjetima određenima u pozivu, ali i drugim kriterijima, poput kvalitete prostornog koncepta, funkcionalnih zahtjeva i rješenja ekonomičnosti projekta, originalnosti, energetske učinkovitosti, ekološke komponente te predloženih materijala. Svaki od pristiglih radova ima svoje vrijednosti, no rad tima iz Studija Mapa, koji, prema riječima Maje Stanić, podrazumijeva “visokoenergetski učinkovitu i samoodrživu zgradu vrlo jednostavnog tlocrta”, istaknuo se na više razina. Iako će škola konačno dobiti veliku dvoranu, ona neće vizualno dominirati.
- Prvonagrađeni je rad ocijenjen najboljim jer je u najvećoj mjeri odgovorio na postavljene natječajne zahtjeve, i u funkcionalnom i u oblikovnom smislu. Presudni su elementi jako dobra organizacija učeničkih jedinica, komunikacija prostora za više namjena, sportska dvorana i sve što čini I. gimnaziju posebnom – kaže Koški. Dodaje da je dobro iskorišten i potencijal lokacije u širem središtu grada pa će se škola na parceli u Strossmayerovoj ulici, nasuprot dvorca Pejačević, između Gornjeg grada i Retfale, vrlo dobro uklopiti i podići vizualnu razinu tog dijela grada. Zadovoljan je i ravnatelj škole Dražen Đapić, prof.
- Nova će nam zgrada značiti puno u smislu većeg i kvalitetnijeg prostora, boljih učionica i kabineta, a raduje nas i urbanističko rješenje – kaže Đapić. Očekuje se da će se sada, iako u centru “nevidljiva”, nova zgrada I. gimnazije integrirati sa životom lokalne zajednice i postati središnje mjesto društvenih, kulturnih i sportskih događaja.
Izložbu su organizirali Osječko-baranjska županija i Društvo arhitekata grada Osijeka, a već je u srijedu u Županiji održan novi sastanak provedbenog tima s autorima idejnog rješenja.
Jasenka Pejaković
Prenijeti ugođaj iz osnovne škole
Maja Stanić, jedan od troje autora iz tima pobjedničkog idejnog rješenja, kaže kako su, razmišljajući o zadatku koji je pred njima, uzeli u obzir da su opće gimnazije, kao što je osječka, zapravo produžetak obrazovanja nakon osnovne škole. “Željeli smo u sklopu projekta zadržati taj osjećaj koji svi imamo u osnovnim školama druženjem mladih u boravku u vanjskim ili zajedničkim unutrašnjim prostorima. Koncipirali smo sve oko velikog trga, koji je ovdje prezentiran kao najvažniji element škole, a svi se javni društveni sadržaji prožimaju na tom trgu. Glavna i osnovna ideja bila je stvoriti ugođaj koji smo i mi kao djeca imali u osnovnom obrazovanju, a koji će se nastaviti i u gimnaziji”, kaže Maja Stanić. Nova će škola moći primiti 630 učenika u dvjema smjenama.
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike