Novosti
NAKON ODLUKE ŽUPANIJSKOG SUDA OSIJEK

Željko Širić iz vikendice odveden u Remetinec
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Bivšeg nogometnog suca policija je pronašla u utorak u njegovoj vikendici u naselju Karašica kod Petrijevaca

Željko Širić, poznati osječki bivši nogometni sudac, uhićen je u utorak i odveden u zatvor na izdržavanje kazne. Širić je u aferi "Pošteno suđenje" osuđen na četiri godine zatvora zajedno s nekadašnjim tajnikom NK-a Karlovac Nevenom Šprajcerom koji je kažnjen na 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od četiri godine.


Uz kaznu zatvora, Širiću je izrečena i sigurnosnu mjera zabrane obavljanja dužnosti u tijelima HNS-a na osam godina, u što ne ulazi vrijeme provedeno u zatvoru, dok je Šprajceru dosuđena i četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima nogometnog saveza. Odvođenje u zatvor potvrdio nam je i Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

"Pošteno" suđenje

Prema dostupnim podatcima, Željka Širića policija je pronašla u utorak u njegovoj vikendici u vikend-naselju Karašica kod Petrijevaca nešto poslije 15 sati. Prema dovedbenom nalogu Županijskog suda Osijek, nešto poslije 19 sati odveden je u zatvor u zagrebački Remetinec. U vikendici se, neslužbeno doznajemo, oporavljao od operacije vena koja je obavljena prije 10-ak dana.
Bivšeg nogometnog suca USKOK je teretio da je od bivšeg predsjednika Uprave Hajduka Hrvoja Maleša primio 30.000 eura za "pošteno" suđenje. Nevena Šprajcera, koji je neko vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, optužnicom se teretilo da je sa Željkom Širićem dogovorio da i njegovu klubu za mito također osigura "pošteno" suđenje.
USKOK je aferu "Pošteno suđenje" pokrenuo uz pomoć Hrvoja Maleša, bivšeg predsjednika Hajduka, koji im se ponudio biti pouzdanik u tom predmetu, nakon što su Širić i tadašnji predsjednik sudačke komisije HNS-a Stjepan Djedović od njega tražili mito kako bi se Hajduku "pošteno" sudilo. Stjepan Djedović, bivši nogometni sudac i dužnosnik, također je bio optužen u toj aferi, no njegov postupak je izdvojen nakon što je pretrpio moždani udar.
Nakon što je Hrvoje Maleš prijavio Širića, sve je dogovoreno s USKOK-om pa su istražitelji svjedočili primopredaji novca u hotelu Antunović u Zagrebu.
Sud odbacio žalbe

Željko Širić uhićen je u prosincu 2011. godine, a nepravomoćno je osuđen na zagrebačkom sudu u ožujku 2014. godine. Na tu presudu žalili su se i obrana i tužitelji, no Vrhovni sud odbacio je sve pritužbe kao neosnovane. Obrana je tražila da se presuda ukine, a USKOK da se Širiću odredi kazna od osam godina zatvora. U srpnju prošle godine Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkoga suda i time je postala pravomoćna.
Iako je od pravomoćne presude prošlo više od godine dana, Željko Širić nije završio u zatvoru jer je u više navrata tražio odgodu.
Posljednja odgoda trajala mu je tri mjeseca, zaključno s 12. rujna, zbog medicinskog zahvata odnosno artroskopije desnog koljena. Berislav Krnic, Širićev odvjetnik, nije htio davati izjave u vezi s uhićenjem njegova klijenta.
Sandra Lacić
Možda ste propustili...