Novosti
PREDSTAVLJENA KNJIGA O DOMOVINSKOM RATU

Osvajanje vojarni kao preduvjet vođenja obrambenog rata
Objavljeno 20. rujna, 2018.

U svečanom predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u utorak je predstavljena knjiga "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti". Povod za taj događaj bio je Dan oslobađanja svih vojnih objekata u Osijeku od neprijateljske vojske, koji podsjeća na pad zloglasnog Poligona C, kojim se JNA 1991., u dramatičnim danima stvaranja neovisne Hrvatske, koristila za bezobzirne topničke napade na civilne ciljeve u Osijeku.


Predstavljanje knjige organizirala je osječka podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Posrijedi je knjiga skupine autora koju su priredili dr. sc. Ante Nazor i Tomislav Pušek, a zajednički objavili Nakladni zavod Globus i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.
- Osvajanje osječkih vojarni bio je preduvjet vođenja obrambenog rata. Ovom knjigom pokušavamo objasniti uzrok rata, njegov tijek i posljedice. Zagrabili smo i nešto dalje od Domovinskog rata kako bismo upozorili da je uzrok agresije na Hrvatsku kontinuitet velikosrpske politike. Vrlo je zanimljivo vidjeti dokumente koji pokazuju što se događalo, primjerice, 1939., prije Drugog svjetskog rata i uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Kada usporedite te dokumente s događajima iz 1990. i 1991., vidite da su stvari identične. Upravo je to ono što naglašavam, a to je kontinuitet velikosrpske politike na ovim prostorima. Kada smo radili ovu knjigu, imali smo u mislima naše kolegice i kolege profesore povijesti. Pokušali smo na jednom mjestu upozoriti na sve važnije događaje, političke i diplomatske. Tako da oni sada na jednom mjestu imaju sve što im je potrebno da mogu održati nastavu o Domovinskom ratu - rekao nam je Nazor.
Tih dana prisjetio se i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je i sam bio među braniteljima koji su osvojili Poligon C i s njega otjerali neprijateljske vojnike koji su ugrožavali život stanovnika Osijeka. Anušić je istaknuo kako je do pobjede u Domovinskom ratu nad trećom vojskom po jakosti na tlu Europe došlo zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i ljubavi prema domovini. O knjizi su govorili doc. dr. Ante Nazor, Antonija Huljev s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku te umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Eduard Bakarec.
U glazbenom programu sudjelovali su učenici Glazbene škole Franje Kuhača, solopjevačice Leonarda Kavedžić i Vlatka Kladarić te Nikola Varžić, koji ih je pratio na klaviru. D.Celing