Novosti
RATNI ZLOČIN NA OVČARI 1991.

Istraga zbog ubojstva branitelja
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Pokrenuta je istraga protiv 49-godišnjaka s dvojnim hrvatskim i srpskim državljanstvom zbog zločina protiv ratnih zarobljenika. Prema neslužbenim podacima, radi se o Nikoli Dukiću, koji je 1991. godine ubio 21-godišnjeg Damira Kovačića zvanog Kole, pripadnika vukovarske 204. brigade.
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku sumnjiči 49-godišnjaka da je kao pripadnik Teritorijalne obrane, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika. Uz prijetnju oružjem iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade, kojeg je od ranije poznavao, odveo u blizinu jame koja je prethodno služila kao rov za topničko oruđe, te ispalio u njega tri hica iz vatrenog oružja i ubio. Tijelo 21-godišnjaka do danas nije pronađeno.
Zločin se dogodio nakon višemjesečnih napada Jugoslavenske narodne armije, teritorijalne obrane i drugih paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar, kada su agresorske snage slomile otpor hrvatskih branitelja i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika. Potom su, po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića predali ih pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i "Leva Supoderica", te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u kasarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. S.Lacić
Možda ste propustili...