Kultura
TEMA: DOBA PRAZNINE

16. Festival prvih u Zagrebu
Objavljeno 19. rujna, 2018.
U Centru za kulturu Peščenica održana je konferencija za medije uoči početka 16. Festivala prvih, koji se od 28. rujna do 3. listopada 2018. održava u KNAP-u, a ovogodišnja tema je Doba praznine. Bogat program, koji uključuje kazališne predstave, radionice, tribine, performanse, izložbe, predavanja, predstavili su Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica festivala, Morana Foretić, viša stručna suradnica za kazalište i alternativne djelatnosti, Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću, i Vesna Mačković, umjetnica. Sintagma doba praznine, rekla je Ana Janjatović Zorica, prenesena je iz rada francuskog teoretičara Gillesa Lipovetskog iz 1983., iz naslova zbirke eseja Doba praznine (L‘ ère du vide).
Prvog dana festivala govorit će se o psihološkim posljedicima utjecaja suvremenog društva i načina života na pojedince, s obzirom na nesklad između čovjekove temeljne potrebe za pripadanjem i aktualnog veličanja individualizma, na predavanju Željke Kamenov "Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?". Ana Janjatović Zorica također izdvaja radove pristigle natječajem "Underground" Miroslava Galinca i "Praznina doma" Nikoline Butorac te videoperformans "Čuvarica zaslona" Vesne Mačković. Festival će predstaviti knjigu više autora o seriji radova Željka Zorice te prikazati film Cabbage Clairvoyant, u kojem je Zorica odgovarao na pitanja je li obrazovanje uvid u vidovitost i kamo nas vodi.
Posjetitelji festivala i građani moći će sudjelovati u dvije radionice: grafičkoj radionici tehnike linoreza sa Zdenkom Bužekom i radionici pjevanja "Zbor praznine" s Vidom Manestar, pratećom vokalisticom Elementala. Predavanje Ane Peraica o kulturi selfija - "Svijet iza tvojih leđa" dat će uvid u jednu drugu, "uvrnutu" stranu moderne pošasti autofotografiranja. Organizatori izdvajaju i hrvatsku premijeru performansa Borisa Kadina te instalaciju i performans Bruna Isakovića.
Festival prvih pokrenuo je Željko Zorica postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Svi programi su za posjetitelje besplatni, a program festivala nalazi se na web-stranici: http://www.studio-artless.hr. D.Kć.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas