Ekonomija
POTPORE PROIZVOĐAČIMA

Za uzgoj junica 195 milijuna kuna
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su da su do 1. listopada ove godine otvorene prijave za javni poziv raspisan na temelju Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, kojim će se u tri godine poljoprivrednicima dodijeliti 195 milijuna kuna nepovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica.
Program se sastoji od dvije mjere. Prva mjera odnosi se na potpore za kupnju steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda i potpore za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda i teškoća koje se odnose na obnavljanje životinjskog blaga. Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, korisnici sredstava potpora su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka.
"Ukupno je za mjeru kupnje steonih junica predviđen iznos od 60 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna kuna za svaku godinu tijekom trajanja programa. Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupnje minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30 tisuća kuna po korisniku. Za mjeru gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica u trogodišnjem razdoblju je predviđen iznos od 135 milijuna kuna, odnosno 45 milijuna kuna za svaku godinu. Iznos potpore po rasplodnoj junici nije fiksan i ovisit će o ukupnom broju prihvatljivih rasplodnih junica u Hrvatskoj prijavljenih na ovu mjeru", ističu iz Ministarstva poljoprivrede i dodaju da su ove potpore usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i holstein pasmine i koja su najvažnija skupinu proizvođača mlijeka u Hrvatskoj.
Program će u trogodišnjem razdoblju rezultirati kupnjom najmanje 6000 steonih junica te uzgojem oko 70.000 rasplodnih junica na hrvatskim farmama, što će pridonijeti zaustavljanju negativnih trendova koji su prisutni u sektoru mliječnog govedarstva u posljednjih desetak godina, navodi se u priopćenju. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike