Ekonomija
POVLAČENJE EUROPSKOG NOVCA

Za EU fondove nedostaje gotovo 3000 stručnjaka
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Za razdoblje od 2021. do 2027. godine hrvatskim organizacijama na raspolaganju je 11 milijardi eura

Nakon završetka EU projekta razina postignutih pokazatelja projekta kontrolira se tri odnosno pet godina. Ako postoji podbačaj, korisnik mora vratiti dio sredstava. - Ovo je samo jedan od izazova s kojim se susreću profesionalci koji rade na povlačenju sredstava iz EU fondova te na poslovima javne nabave - pojašnjava Ana Fresl, direktorica tvrtke PJR – Projekt jednako razvoj, koja organizira PJR Akademiju te mentorski program EUment u trajanju od dva mjeseca tijekom kojih se u praksi obrađuju teme vezane uz rješavanje zahtjeva za povrat sredstava, ali i niz drugih pitanja vezano uz javnu nabavu i EU fondove. Kako nadalje navode iz te tvrtke za kvalitetno provođenje postupaka u Hrvatskoj trenutno nedostaje najmanje 2700 stručnjaka za EU fondove i javnu nabavu, a izjava ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac na Sajmu europskih mogućnosti u Šibeniku govori u prilog činjenici da je pred Hrvatskom još uvijek puno posla. "Certifikacija europskih projekata je tek na 304 milijuna, odnosno tri posto, što su zabrinjavajući podaci“, izjavila je tom prilikom ministrica Žalac.
Za cijelo obračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine hrvatskim organizacijama na raspolaganju je čak 11 milijardi eura. Kako što bolje pripremiti buduće stručnjake za stvarnu provedbu EU projekta i povlačenje sredstava cilj je programa PJR Akademije na kojoj se simulacijom rada u projektnom timu uči kako sam doći do rješenja budućih problema u svom EU projektu, a u svemu im pomaže niz certificiranih stručnjaka s dugogodišnjom praksom i iskustvom.
Program simulacije obuhvaća adekvatnu raspodjelu posla, tumačenje Ugovora o dodjeli, financijsko planiranje i izvješćivanje, prihvatljivost troškova, planiranje nabava i provedbu postupaka nabave.
Ovdje valja istaknuti da se u posljednjih godinu dana nije ništa promijenilo u pogledu broja stručnjaka za Eu fondove koji nedostaju. Naime kako smo pisali lani u ovo doba, prema istraživanju koje je tada bilo provedeno u 500 organizacija neodostajao je isti broj stručnjaka. Iz Učilišta Algebra, koje je pružalo tehničku pomoć u istraživanju, a koje su proveli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, tada je bilo upozoreno na alarmantan deficit stručnih znanja, čak i u organizacijama koje su do sada uspješno povlačile EU sredstva. Zdenka Rupčić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike