Kultura
PLAN OSJEČKE MATICE HRVATSKE DO KRAJA GODINE

Prva monografija o radu Matičinog ogranka Osijek
Objavljeno 19. rujna, 2018.
U nizu izdanja osječki Ogranak MH tiskat će i monografiju o zgradi HNK-a Osijek

Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske na posljednjem je sastanku usvojilo niz izvješća, a predsjednik Ogranka MH Osijek Ivica Završki izvijestio je i o brojnim aktivnostima do kraja ove godine. Uz to govorilo se o Izbornoj skupštini MH u Rijeci i izboru osječkih predstavnika u tijela Matice, pripremi matičinih izdanja koja će biti tiskana do kraja ove godine te pripreme za tradicionalne Dane MH u Osijeku u listopadu, studenome i prosincu.


- I ove godine Matica hrvatska u Osijeku obilježava svoje djelovanje s nekoliko vrlo zanimljivih izdanja. Time zadržavamo onaj status najozbiljnijeg nakladnika istočno od Zagreba. To je, dakako, i jedna od temeljnih funkcija MH u Osijeku. Dan grada Osijeka, 2. prosinca ove godine, bit će obilježen i s nekoliko manifestacija Matice hrvatske. To je prije svega 3. i 4. prosinca isključivo u organizaciji osječkog Ogranka MH i organizira se skup "Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu", u rektoratu osječkog Sveučilišta uz pomoć Sveučilišta i udruga iz Domovinskog rata. Skup se održava četvrtu godinu zaredom. Bit će više od 40 sudionika iz zemlje i susjednih zemalja. Taj skup postaje sve vredniji i značajniji ne samo u znanstvenim krugovima - kaže Završki.


Na Dan kazališta, 7. prosinca, Marica hrvatska promovirat će svoju divnu monografiju o zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku autora Toneta Papića. Tim izdanjem osječka MH odužuje se HNK-u za uspješnu suradnju od početka nastavka rada MH u Osijeku. HNK Osijek ide u veliku rekonstrukciju, pa je ovo idealno vrijeme za obje kvalitetne monografije. Recenzent je Osječanin akademik Andrija Mutnjaković, poznati hrvatski arhitekt. MH Osijek je i suorganizator s područnim uredom HAZU-a i Braćom hrvatskog zmaja postavljanja biste Miji Kišpatiću, prvom osječkom akademiku u Rondelu velikana, u Tvrđi.


- Nova izdanja MH Osijek bit će promovirana tijekom Dana HM-a. Tu su i dva broja Književne revije. Prva će biti posvećena mladim i afirmiranim pjesnicima, a bit će to prigoda za lijepu pjesničku večer. Druga Književna revija, koja će biti promovirana do kraja godine, bit će posvećena recentnoj bosansko-hercegovačkoj književnosti - dodaje Završki.

U planu za 2019. godinu je nova knjiga Slavka Jendrička iz Siska, koji je već objavljivao u Osijeku, a upravo je posljednjih godina u središtu književnih krugova. Bit će tiskane i nove knjige nekih osječkih autora. I mlađih, ali na veselje i starijih i iskusnih. Na sastaknu su pročelnici brojnih odjela iznijeli svoje planove za 2019. godinu. Za Odjel za školstvo izvijestio je Borko Baraban, za Odjel za književnost Ružica Pšihistal, za Odjel za hrvatski jezik Milica Lukić, za Odjel za povijest Zlata Živaković Kerže i Domagoj Tomas, za Odjel za sociologiju Miljenko Brekalo te za Odjel za zdravstvo Josip Galić. Oni su dali svoje prijedloge za promocije i okrugle stolove kojih će, prema dosadašnjoj praksi, biti više desetaka.

Darko Kovačević

Monografija i o MH Osijek

Odjel za hrvatski jezik planira u iduća dva mjeseca održati tribinu o glagoljici koju će voditi dr. Milica Lukić i dr. Vera Blažević Krezić u zgradi Vikarijata. Planiran je i razgovor sa Stjepanom Damjanovićem, Slavoncem, donedavnom predsjednikom MH, o njegovim knjigama o Matici hrvatskoj. Odjel za školstvo u planu ima i dalje predavanja za osječku djecu u osnovnim školama - promociju knjižice o jezičnoj i medijskoj kulturi koje će održavati Borko Baraban i Nefreteta Zekić Eberhard. Zbog velikog zanimanja knjižica će biti doštampana. "Planirana je i monografija o Matici hrvatskoj Osijek, jer ona je tijekom godina tiskala brojna izdanja i knjige, ali nikada o sebi, svojem radu i članovima. Ta bi publikacija trebala biti završena do kraja iduće godine", kaže Završki.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike