Regija
GRADOVI I OPĆINE PRIJATELJI DJECE

Za prava djeteta - "dječji proračuni"
Objavljeno 19. rujna, 2018.
SLATINA - Na tematskom savjetovanju akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, koje je pod nazivom "Važnost ulaganja lokalnih i regionalnih zajednica u djecu" održano u Samoboru, sudjelovali su predstavnici grada Slatine, voditelj Odsjeka za opće poslove Radenko Pavić i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije Grad Slatina – prijatelj djece Snježana Pačarić.
Na savjetovanju je posebno istaknuto pitanje donošenja "dječjeg proračuna" temeljenog na Općem komentaru br. 19 (2016.) UN-ova Odbora za prava djeteta o izdvajanju sredstava iz javnih proračuna za ostvarenje dječjih prava, te pitanje kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava djece. Trenutačno stanje akcije Grad Slatina – prijatelj djece bit će prezentirano na sastanku Koordinacijskog odbora početkom listopada.

Savjetovanje u Samoboru organizirali su Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece i Grad Samobor, a nazočni su bili predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Središnjega koordinacijskog odbora akcije Aida Salihagić Kadić, predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, pravobraniteljica za djecu RH Helenca Pirnat Dragičević, predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i drugi. Petar Žarković
Pitanje je kako osigurati da javni proračuni doista pridonose ostvarivanju prava djece
Najčitanije iz rubrike