Svijet
UOČI SUMMITA U SALZBURGU

Tusk poziva članice EU-a na konstruktivnost oko migracija
Objavljeno 19. rujna, 2018.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u utorak čelnike zemalja članica EU-a da se vrate konstruktivnom pristupu u rješavanju pitanja migracija jer je upravo takav pristup omogućio smanjenje broja ilegalnih dolazaka na pretkriznu razinu.


"Tijekom ljeta ponovno su izbile napetosti između zemalja članica u vezi s dolaskom migranata u EU. Želim otvoreno reći sljedeće: potraga za okončanjem migracijske krize zajednička je zadaća zemalja članica i institucija EU-a. Ako jedni žele riješiti krizu, dok je drugi žele koristiti, ona će ostati nerješiva", kaže se u Tuskovu pozivnom pismu čelnicima zemalja članica EU-a uoči neformalnog summita koji će se u srijedu i četvrtak održati u Salzburgu. "Nadam se da ćemo u Salzburgu moći prestati s međusobnim zamjerkama i vratiti se konstruktivnom pristupu. Upravo je takav pristup proteklih mjeseci donio željene učinke - danas je priljev ilegalnih migranata u EU ponovno na pretkriznim razinama", dodaje Tusk.
Glavne teme neformalnog summita u Salzburgu bit će migracije, unutarnja sigurnost i pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Rasprava o migracijama glavna je tema o kojoj će se raspravljati tijekom radne večere u srijedu navečer. Budući da je riječ o neformalnom sastanku, ne očekuju se nikakve odluke ni usvajanje bilo kakvih dokumenata. Rezultati summita u Salzburgu trebali bi se očitovati u zaključcima redovitog summita EU-a u listopadu, navode izvori iz Europskog vijeća. Na posljednjem summitu EU-a u lipnju čelnici zemalja članica dogovorili su uspostavu "kontroliranih centara" na teritoriju EU-a u kojima bi se obrađivali zahtjevi za azilom osoba spašenih na moru te najavili da će ispitati mogućnost otvaranja centara za migrante izvan Europe. Ni u jednom od ta dva pitanja do sada nije bilo nikakva pomaka. Izvori iz Europskog vijeća ističu da se pitanje migracije ne može riješiti bez suradnje s trećim zemljama, na južnim obalama Sredozomlja. "Mi možemo uspostaviti plaftforme za iskrcavanje, ali bez suradnje sa zemljama s druge obale Sredozemlja to neće funkcionirati", rekao je izvor. U tom kontekstu Tusk očekuje potporu za sazivanje summita Europske unije i Arapske lige početkom sljedeće godine. Što se tiče unutarnje sigurnosti, cilj je pojačati policijsku i pravosudnu suradnju, pojačati sigurnost na vanjskim granicama i povećati otpornost na napade u kibernetičkom prostoru. Bit će riječi o prijedlogu Komisije za znatno jačanje Europske granične i obalne straže. Predloženo je povećenje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih tisuću i pol na 10 tisuća pripadnika do 2020. godine. Komisija je također predložila uspostavu Europske agencije za azil, koja bi pomagala zemljama u obradi zahtjeva za azil i u vraćanju ilegalnih migranata. Prema prijedlogu Komisije, Europska granična i obalna straža oslanjat će se na vlastito osoblje i opremu, među ostalim plovila, zrakoplove i vozila. Pripadnici Europske granične i obalne straže moći će provoditi zadaće za koje su potrebne izvršne ovlasti kako bi se osigurala njihova puna operativnost.
Agencija će imati veću ulogu u postupku vraćanja državljana trećih zemalja koji nezakonito borave u EU-u, pribavljanjem putnih isprava i pripremanjem odluka o vraćanju za nacionalna tijela koja će i dalje biti nadležna za njihovo donošenje.
Prijedlog o jačanju Europske granične i obalne straže naišao je na snažan otpor mađarskog premijera Viktora Orbana, koji u tome vide pokušaj zadiranja u suverenost zemalja članica. Komisija na Orbanove prigovore odgovara da nema ni govora da Europska granična i obalna straža istisne države članice u zaštiti njihovih granica, nego da je namjena te agencije da im pomogne u toj zadaći, i to isključivo na zahtjev samih država članica.H
Glavne teme neformalnog summita u Salzburgu bit će migracije, unutarnja sigurnost i pregovori o Brexitu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER SÁNCHEZ NAJAVIO DA NEOVISNOST NIJE OPCIJA

Kataloniji se nudi veća autonomija

2

CRNOGORSKI PREMIJER OPTUŽUJE ZA "NEVIĐENU PROPAGANDU"

Crna Gora bila izložena napadima iz Beograda

3

SAMO DESET MJESECI PRIJE IZBORA ZA PREDSJEDNIKA SAD-A

Počinje povijesno suđenje o opozivu Donalda Trumpa