Svijet
JOHANNES HAHN, POVJERENIK ZA PROŠIRENJE EU-A ZAPRIJETIO

Prekid pregovora zbog napada na novinare
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Odgovarajući na pitanje Reportera bez granica, u Skopju, na Danima medija zapadnog Balkana, povjerenik za proširenje EU-a Johannes Hahn rekao je kako su zabrinjavajući napadi na novinare u zemljama zapadnog Balkana, kandidatkinjama za EU pa se može dogoditi da pregovori sa zemljom čija vlast nedovoljno poduzima u rješavanju slučajeva napada na predstavnike medija, mogu biti i prekinuti.
- Crna Gora još je lider u regiji kad su u pitanju europske integracije, ali taj epitet može izgubiti ako ne vidimo napredak u rješavanju slučaja napada na novinarku Oliveru Lakić, adekvatnu istragu s jasnim rezultatima. Napad na Oliveru Lakić pitanje je koje potenciramo stalno i na svim razinama. Također ćemo ga potencirati i u idućem izvješću o napretku Crne Gore. Ako nema pomaka u poglavljima 23 i 24, a sloboda medija i sigurnost novinara su neizostavan dio toga, pregovori o članstvu u EU mogu biti i prekinuti – rekao je Hahn.M.F.
Pretučena i ranjena u nogu
Olivera Lakić, novinarka podgoričkih vijesti, ranjena je u nogu početkom svibnja kada je ulazila u zgradu u kojoj živi. Ispričala je kako joj je prišao muškarac i pucao joj u nogu, ali je vidjela još dvojicu muškaraca koji su pobjegli s mjesta događaja. Prije šest godina na istome mjestu pretukli su ju nepoznati počinitelji koje policija nikada nije pronašla, pa u crnogorskoj javnosti sumnjaju da će tako biti i za napad u svibnju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike