Osijek
PREDAVANJE GLASOVE NOVINARKE

Pitanje medijske etike značajnije nego ikad
Objavljeno 18. rujna, 2018.
U vrijeme poplave medijskih sadržaja i platformi putem kojih se u javni eter mogu odašiljati informacije širokim masama, pitanje medijske etike važnije je nego ikada, ali, nažalost, nju često ne primjenjuju ni sami medijski djelatnici, naglasila je na svom predavanju, održanom u ponedjeljak u Američkom kutku osječke Gradske i sveučilišne knjižnice novinarka Glasa Slavonije Nefreteta Zekić Eberhard.
Naime, predavanje pod nazivom "Medijska etika ili tko uopće kontrolira novinare da budu fair play igrači", peto je predavanje u okviru programa Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u, a tema koja je u publiku prizvala upravo najveći broj medijskih djelatnika, usko je vezana uz temu kojom se ova dugogodišnja osječka novinarka i polaznica poslijediplomskoga interdisciplinarnog sveučilišnog studija Europski studiji bavi u svojoj doktorskoj disertaciji.
- U svom znanstvenom istraživanju pokušavam doći do odgovora kolika je snaga medijske samoregulacije i medijske etike i može li ona biti onaj ključni jezičac na vagi koji bi smanjio broj sudskih tužbi protiv novinara pred sudbenim tijelima. U potrazi za ovim odgovorom usporedila sam način na koji se pozivanje na medijsku etiku zbiva u većem broju zemalja Europske unije. Čini se kako je kapacitet medijske etike još uvijek neiskorišten, posebice u Republici Hrvatskoj. Neke od dijelova svog istraživanja prilagodila sam i široj javnosti, a želimo li mi kao medijski djelatnici postići veći dignitet struke u javnosti, morat ćemo krenuti od "čišćenja" pred vlastitim vratima, i uvođenju reda u svojim redovima - kaže Eberhard.
Naime, statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj medijima vjeruje tek svaki peti građanin. To je svakako podatak nad kojim se moramo zamisliti, komentirala je predavačica. I.A.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana