Kultura
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U VUKOVARU

Počinje trodnevni skup 17. Ružičkini dani
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Značajna je manifestacija dobila ime po Lavoslavu (Leopoldu) Ružički, prvom Hrvatu dobitniku Nobelove nagrade za kemiju
VUKOVAR - Znanstveno-stručni skup pod nazivom Ružičkini dani utemeljen je prije 40 godina i njegovo je prvo izdanje održano u Vukovaru 7. i 8. prosinca 1978.
Ove će godine u Vukovaru biti 17. Ružičkini dani, a skup je dobio ime po Lavoslavu (Leopoldu) Ružički, prvom Hrvatu koji je 1939. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju. Ružička je rođen u Vukovaru 13. rujna 1887., a od 1891. je živio u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Visokoškolsko obrazovanje sve do doktorata završio je u Karlshruheu, a glavninu poslovne karijere proveo je na ETH-u u Zürichu gdje je ostvario velika znanstvena postignuća za koja je i dobio Nobelovu nagradu.

Srećko Tomas

Znanstveno-organizacijski odbor (ZOO) za pripremu ovogodišnjeg skupa, na čelu s prof. dr. sc. Srećkom Tomasom, obavio je opsežan posao. Osim uobičajenih organizacijskih priprema, preuzeli su i poslove priprema obilježavanja četrdesete obljetnice Ružičkinih dana, ali i dvadesete obljetnice od povratka manifestacije u Vukovar. Treba dodati i desetu obljetnicu od održavanja Susreta mladih kemičara u okviru Ružičkinih dana, jer su prvi održani 2008. godine. U svrhu obilježavanja značajnih obljetnica Srećko Tomas je, u suradnji s članovima ZOO-a, napisao monografiju pod naslovom "40 godina Ružičkinih dana", čiji su nakladnici Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Gradski muzej Vukovar. Monografija sadržava dva velika poglavlja. Prvo je posvećeno Ružički kao čovjeku po kojemu su Ružičkini dani dobili ime i sadržava crtice iz povijesti Vukovara, osobito vezane uz život Ružičke i njegove obitelji, te životni i profesionalni Ružičkin put sve do njegove smrti 1976. Drugo veliko poglavlje govori o utemeljenju skupa, opisom svih do sada održanih Ružičkinih dana, njihovu progonstvu tijekom Domovinskog rata, povratku u Vukovar, obnovi Ružičkine rodne kuće te popise svih do sada održanih predavanja. Monografija će biti predstavljena danas na otvorenju skupa s početkom u 9 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Četrdeset godina

Uslijedit će cjelodnevni program plenarnih, pozvanih, usmenih i sponzorskih predavanja, razgledanje posterskih priopćenja i izlaganja mladih kemičara. U Gradskom muzeju Vukovar u 18.30 sati bit će otvorena izložba pod nazivom "40 godina Ružičkinih dana - Vukovar 1978. - 2018.", a sutra poslijepodne oko 130 sudionika skupa ići će na izlet u Kopački rit. Znanstveno-stručni skup završit će u petak (21. rujna).
Ukupno će biti realizirano jedno tematsko, pet plenarnih, pet pozvanih, 16 usmenih i tri sponzorska predavanja te 87 posterskih priopćenja. Svim autorima iz 11 zemalja svijeta ZOO je izrazio zahvalnost na sudjelovanju. Najzvučnije ime skupa je prof. dr. sc. Igor Štagljar, kanadski i hrvatski znanstvenik, dopisni član HAZU-a. On ima interesantnu poveznicu s nobelovcem Ružičkom, jer je doktorirao na ETH-u u Zürichu, gdje je Ružička proveo glavninu svoje profesionalne karijere i dobio Nobelovu nagradu. Štagljar je profesor i istaknuti znanstvenik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu. Dobitnik je inovacijskoga Oscara za patentiranu tehnologiju membranskog dualnog sustava koja je proglašena jednom od deset vrhunskih tehnologija koje će obilježiti budućnost molekularne biologije. Tema njegova predavanja je "New precision medicines in EGFR-mutated non-small cell lung cancer" i bit će prvo plenarno predavanje na skupu. Od Ružičkinih dana 2010. godine skup je postao međunarodni kongres.
Ukupno je održano 120 plenarnih i 150 ostalih predavanja, više od 900 priopćenja na posterima i šest okruglih stolova od strane nobelovaca, akademika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i inženjera iz zemlje i inozemstva.
Dragana Korpoš
Poticaj razvoju gospodarstva
Organizatori ovoga značajnoga skupa ističu kako su Ružičkini dani od prvoga izdanja bili i ostali poticaj za razvoj gospodarstva i društva općenito, posebice na području kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije, farmacije, zaštite okoliša i slično. U realizaciji Ružičkinih dana brojne su institucije, ustanove, tvrtke i pojedinci dali svoj veliki doprinos i bit će im uručena priznanja i zahvalnice za vrijedan rad i doprinos u tijeku proteklih četrdeset godina postojanja Ružičkinih dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas