Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Tvrtka Eunex-C najveći je vlasnik Zagrebačke burze
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Prodavatelji dionica su Chromos Agro i Auctor - osnivač varaždinskog Eunex-C-ea je malezijski investitor Zong Xin Jeap

Prošloga tjedna pale su cijene dionica uz povećani obujam trgovanja, što signalizira kako bi negativan trend na domaćem tržištu kapitala mogao potrajati. Ukupni redovni tjedni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 52,2 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 51,1 i obveznicama 1,1 milijun kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 10,2 milijuna kuna. To je u prosjeku za 4,6 milijuna kuna ili 82,1 posto više po trgovinskom danu nego tjedan ranije. U ponedjeljak se nastavio negativan trend iz prethodnog razdoblja. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi potonule su uz ostvarenih 11,4 milijuna kuna redovnom prometu i 6,6 milijuna kuna u blok prometu. Indeks Crobex u ponedjeljak je potonuo ispod psihološke granice od 1800 bodova, spustivši se na 1797 bodova (pad za 0,5 posto). U blok prometu trgovalo se dionicama Zagrebačke burze, pri čemu je vlasnika promijenilo 400.500 redovnih dionica, što čini 8,6 posto vlasničke strukture, prema prosječnoj cijeni 16,50 kn. Prodavatelji dionica bili su Chromos Agro i Auctor. Stjecatelj dionica Zagrebačke burze je varaždinska tvrtka Eunex-C d.o.o., čiji je osnivač malezijski investitor Zong Xin Jeap, a direktor Milan Horvat. Nakon ove transakcije tvrtka Eunex-C postala je najveći pojedinačni vlasnik Zagrebačke burze.
Transakcija je privukla pozornost investicijske javnosti i odmah potaknula spekulacije kakve bi se promjene mogle očekivati u radu i organizaciji Zagrebačke burze iu idućem razdoblju. Spekulacije su dodatno pojačane jer je Zagrebačka burza jedini vlasnik Ljubljanske burze. Ulazak tvrtke Eunex-C u vlasničku strukturu vjerojatno će dovesti do izmjena u sastavu nadzornog odbora, a Milan Horvat je najavio kako očekuje veću ulogu Zagrebačke burze na domaćem tržištu kapitala i regiji. Nakon navedene transakcije, oglasila se Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, istaknuvši kako od početka iduće godine počinje primjena izmijenjenog Zakona o tržištu kapitala koji dopušta Zagrebačkoj burzi izbacivanje iz kotacija onih dioničkih društava koja ne poštuju svoje zakonske obveze vezano uz dostavljanje financijskih izvještaja i transparentnih obavijesti o svom poslovanju, što otvara mogućnost dioničarima da pokrenu tužbe za nadoknadu štete protiv uprava i nadzornog odbora takvih društava.
Utorak je donio nastavak negativnog raspoloženja uz pad cijena dionica i smanjenje indeksa Crobex za 0,1 posto na 1796 bodova.
Pod utjecajem pozitivnih zbivanja na svjetskim burzama zbog smanjenja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, u srijedu su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle, pri čemu je indeks Crobex dohvatio 1810 bodova (rast za 0,8 posto). Pozitivno raspoloženje ulagača bilo je kratkog daha. U četvrtak su cijene dionica ponovno pale i indeks Crobex spustio se na 1798 bodova (pad za 0,7 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1793 boda. To je za 13 bodova ili 0,7 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex sedam je zabilježilo rast i četrnaest pad cijene, dok se Kraš zadržao na početnoj tjednoj razini od 410,00 kn. Na strani tjednih dobitnika istaknula se dionica Instituta za graditeljstvo Hrvatske (IGH) povećanjem cijene na 153,00 kn (rast za 7,0 posto), Valamar Riviera Poreč (rast za 2,9 posto), Maistra (rast za 1,4 posto) i Đuro Đaković Grupa (rast za 1,2 posto).
Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo cijeli tjedan, jer su se na tržištu susrela suprotna gledišta o budućnosti ove vrijednosnice. S jedne strane bili su ulagači koji procjenjuju kako je prodaja dionica Valamar Riviera Poreč u okolnostima silaznog tržišnog trenda na ovoj razini povoljna, dok su s druge strane bili ulagači koji procjenjuju kako je privremeni pad cijene povoljna prilika za kupnju ove vrijednosnice. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u utorak, kada je provedena blok transakcija u iznosu od 7,5 milijuna kuna u kojoj je 200.000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 37,60 kn. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 39,40 kn. To je za 1,10 kn ili 2,9 posto više nego na početku tjedna, a rast cijene vezan je uz kupnju dionica za potrebe trezora tvrtke. Dionicama HT snažno se trgovalo u ponedjeljak kada je ostvareno 2,0 milijuna kuna dnevnog prometa. Zaključna cijena dionica HT iznosila je u petak 154,00 kn. To je za 1,00 kn ili 0,6 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjila se u petak na 111,50 bodova (tjedni pad za 0,13 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko DABIĆ

Ulagači, tržište traži smjernice za iduće razdoblje. Budite oprezni i pratite vijesti s tržišta kapitala
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike