Ekonomija
ULAGANJA POŽGAJ GRUPE

Namještajem iz Donjeg Miholjca opremaju se vrhunski europski i domaći hoteli i apartmani
Objavljeno 19. rujna, 2018.
Ova definitivno netipična priča za hrvatske pojmove rezultat je intenzivnog rada i velikih ulaganja te plod domaćih ruku

Na temelju tradicije u obradi drveta koja seže unatrag 30 godina, domaća Požgaj Grupa s ukupnim prometom većim od 160 milijuna kuna i 600-tinjak zaposlenih danas pripada među najznačajnije poslovne subjekte hrvatske drvne industrije koja među rijetkim radi proizvodnju finalnih proizvoda od drva. Posljednjih je godina u Donjem Miholjcu izvela pravi preporod pretvorivši nekadašnjeg gubitaša Stoličarnu u respektabilnu tvornicu namještaja "Massive furniture" koja svoje proizvode plasira diljem Hrvatske i EU-a.
Prvu akviziciju u Donjem Miholjcu ova grupa obavila je 2011. godine, kada su preuzeli i uspješno restrukturirali tvornicu Kupres d.o.o. koja danas posluje pod imenom Massive Wood d.o.o.
"Prije dvije godine odlučili smo restrukturirati i susjednu tvornicu stolica koja je u tom trenutku zapošljavala 27 radnika, a čija je proizvodnja bila ugašena. Pogon i tehnika bili su u iznimno lošem stanju te smo u samom začetku morali uložiti značajna sredstva kako bi se proizvodnja ponovno pokrenula i kako bi se uspostavilo održivo poslovanje", kaže Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe, o ulaganju u Donji Miholjac.
Ulaganje je primarno izvršeno u strojeve, popravak kotlovnice i krovišta te uvođenje grijanja u pogon kako bi se stekli zadovoljavajući uvjeti rada. S obzirom na to da su u proizvodnom programu prevladavali modeli s početka 90-ih godina koji više nisu imali tržišni potencijal, velike promjene trebale su se učiniti i na tom području: identificirati novi ciljni tržišni segment koji bi mogli uspješno opsluživati, osuvremeniti program stolica i razviti program dodatnih vezanih proizvoda: stolova, kreveta i drugo te uvesti nove materijale u proizvodnju.
Nakon svega ovoga iz Donjeg Miholjca kreće potpuno nova priča.
"Završili smo značajne radove na opremanju hotela Park u sklopu Laguna Park resorta u Poreču, koji predstavlja najveću ovogodišnju investiciju hotelskog lanca Plava Laguna te jednu od najvećih u hrvatskom turizmu općenito. S najvećom hrvatskom hotelskom kućom Valamar uspostavili smo kvalitetnu suradnju te smo ove godine isporučili opremu za hotele Agava, Tamaris i Jadran. Osim s Valamarom, suradnja je uspostavljena i s hotelskom kućom Jadranka iz Malog Lošinja te smo sudjelovali u opremanju njihovog hotela Punta. U području opremanja hotela počeli smo suradnju i s inozemnim partnerima te smo opremili hotel u Villachu, a već smo dogovorili suradnju na nekoliko hotelskih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu za iduće razdoblje", otkriva direktor Požgaj.
Osim na segmentu opremanju hotela i apartmana, istodbno su radili i na razvoju nove linije namještaja pod imenom Versetto, a koja se već može pronaći u 40-ak trgovina u Hrvatskoj i Sloveniji, a vjeruju i da će se brend Versetto uskoro početi distribuirati i preko nekoliko trgovačkih lanaca diljem Europe. Lidija Aničić

U dvije tvrtke pod okriljem Požgaj Grupe zaposleno je 150 radnika
Unatrag godinu dana zaposleno je novih 30-ak djelatnika, od čega tri inženjera, pa Massive Furniture trenutačno zapošljava 50 djelatnika. I nadalje postoji potreba za svim vrstama kadrova, a posebno radnicima sa stolarskim i tapetarskim znanjem i vještinama. Kako navedenih profila radnika na hrvatskom tržištu nedostaje, prisiljeni su ih stvarati kroz vlastite procese obučavanja, što znatno usporava proces razvoja tvrtke. Unatoč problemima u drvnoj grani, plaće zaposlenicima u prosjeku su povećane za 10 %, tako da trenutačno prosječna isplaćena netoplaća iznosi 4050 kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete