Mozaik
DOKUMENTARAC NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Film "Srbenka" će se natjecati u Chicagu
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića uvršten je u natjecateljski program 54. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, koji se održava od 10. do 21. listopada, što će filmu ujedno biti sjevernoamerička premijera.
Slijepčevićev film jedan je od devet naslova koji će se u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova boriti za nagradu Zlatni Hugo, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar. Film prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke, koje ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, osobito za dvanaestogodišnju glumicu. U njegovu su fokusu teme nacionalizma i ksenofobije, odnosno utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote ponajprije djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka Domovinskog rata. Svjetsku premijeru imao je na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku ove godine, a u redovitu kinodistribuciju kreće 20. rujna. Moći će se pogledati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zaboku. Nakon Nyona, film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje mu je uručena nagrada Doc Alliance, a proglašen je i najboljim dokumentarcem na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala. Europska filmska akademija uvrstila ga je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Film je nastao u produkciji Restarta, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.
Međunarodni filmski festival u Chicagu najstariji je natjecateljski filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove godine otvara ga film "Beautiful Boy" Felixa van Groeningena. H
Možda ste propustili...

NA OVOGODIŠNJEM DIMENSIONS FESTIVALU

Super izvođači donose glazbu iz cijelog svijeta

“DOSTAVA ZVUKA”, NEUMORNA EKIPA FERRAGOSTO JAMA

Ako mi Slavonci nešto znamo, onda je to biti dobar domaćin

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA IZBOR MISS HRVATSKE 2019. GODINE

Koja će od ovih ljepotica
dobiti krunu

2

LAND ART FESTIVAL

Morski pas spaljen je zbog Radosti življenja

3

FILMSKE PROJEKCIJE DO 23. KOLOVOZA

Jubilarni, 25. SFF: Srca Sarajeva u ruke vrhunskih redatelja