Mozaik
DOKUMENTARAC NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Film "Srbenka" će se natjecati u Chicagu
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Nagrađivani dokumentarni film Nebojše Slijepčevića uvršten je u natjecateljski program 54. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu, koji se održava od 10. do 21. listopada, što će filmu ujedno biti sjevernoamerička premijera.
Slijepčevićev film jedan je od devet naslova koji će se u natjecateljskom programu dokumentarnih filmova boriti za nagradu Zlatni Hugo, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar. Film prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke, koje ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, osobito za dvanaestogodišnju glumicu. U njegovu su fokusu teme nacionalizma i ksenofobije, odnosno utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote ponajprije djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka Domovinskog rata. Svjetsku premijeru imao je na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku ove godine, a u redovitu kinodistribuciju kreće 20. rujna. Moći će se pogledati u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zaboku. Nakon Nyona, film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje mu je uručena nagrada Doc Alliance, a proglašen je i najboljim dokumentarcem na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala. Europska filmska akademija uvrstila ga je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u 2018. godini. Film je nastao u produkciji Restarta, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb te Potprogram MEDIA.
Međunarodni filmski festival u Chicagu najstariji je natjecateljski filmski festival u Sjevernoj Americi. Ove godine otvara ga film "Beautiful Boy" Felixa van Groeningena. H
Možda ste propustili...

BRITANSKI BEND OTKAZAO CIJELU OVOGODIŠNJU TURNEJU

Placebo u Zagrebu ipak tek 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRITANSKI BEND OTKAZAO CIJELU OVOGODIŠNJU TURNEJU

Placebo u Zagrebu ipak tek 2021.

2

“ROCK STRANA BAJKE”

Roman možete čitati i slušati rock-pjesme

3

NOVA BAJKA BESPLATNA ONLINE

J. K. Rowling objavljuje novo poglavlje svaki radni dan do 10. lipnja