Sport
DOBRA IGRA NA RUJEVICI

Nastup s gardom kakav bi bijelo-plavi trebali imati u svakoj utakmici
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Bijelo-plavi su na trenutke djelovali toliko moćno da se činilo kako im Rijeka ne može baš ništa

To je bilo vrlo dobro! Osijek je derbi na Rujevici odigrao točno prema onim standardima koji se od njega očekuju u svakoj utakmici. Iako je uoči susreta trener Zoran Zekić u eter puštao vrlo oprezne izjave, za sam okršaj pripremio je nešto posve drugo. Poslao je na travnjak 11 gladnih lavova koji su u prvih 45 minuta doslovce pojeli Rijeku.


Osijek ni jednog trenutka nije razmišljao o tome kako zaustaviti, nego isključivo kako napasti Rijeku. Vezni red u koji je Zekić instalirao Petra Bočkaja odradio je lavovski dio posla. Bočkaj, Mudražija i Pušić dugo nisu dali Riječanima nimalo zraka. Svaki u svojoj domeni dali su golem doprinos kvalitetnom izdanju osječke momčadi. Zapravo, tako Osijek izgleda kada je na terenu dovoljno raspoloženih ljudi. Pušić je odradio "prljavi" posao koji oku navijača možda neće biti atraktivan, ali je za trenere itekako važan. Praktično nije izgubio ni jedan duel na sredini terena, pokupio je sve ničije lopte, što je u tranzicijskoj igri koju želi Zekić ključna stvar. Bio je pravi korektor Mudražiji i Bočkaju koji su se mogli slobodnije posvetiti ofenzivnijim zadacima.

Bliži pobjedi

Iz sredine je krenulo sve dobro u toj utakmici. Funkcionirao je visoki presing kojim su Osječani unosili veliku dozu nelagode u posljednju liniju Rijeke i time joj razbijali napade u samom korijenu, a isto tako kvalitetan je bio i presing na sredini terena kada se osječka momčad odmarala od visokih nasrtaja na Riječane. U prvih 45 minuta Osijek je povremeno djelovalo zastrašujuće dobro. Uhvatili su domaćina za vrat, akcije su znale biti munjevite i precizne, jedini mali problem bio je u tome što su pojedinci (Mudražija i Hajradinović nap.a.), znali imati poneki potez previše, što bi povremeno usporilo lavinu osječkih napada. No, to su već doista detalji. Dugo Osijek nije izgledao tako moćno i kvalitetno kao u tom prvom dijelu. Ušao je u susret bez suvišnog respekta prema suparniku i, što je još važnije, bez imalo grča i kalkuliranja. Hrabro, napadački, ali ne stihijski, nego s jasnom idejom na koji način ugroziti suparnika.
- Vezni red odradio je veliki posao u oba smjera, što je dalo sigurnost i našoj posljednjoj liniji. Bila je to dobra utakmica u kojoj je bilo svega, a ne bi bilo nezasluženo da smo iz nje izišli kao pobjednici. Odigrali smo 90 posto onog što smo željeli, a za kompletan kvalitetan dojam nedostajao je bolji ishod od remija, a njega nismo ostvarili, jer smo promašili neke velike prilike - kaže Zoran Zekić, trener NK Osijek.
Sve je rekao osječki strateg. Za dobiti susret na Rujevici treba ti raspoloženi napadač, a Osijeka ga te večeri nije imao. Henty se opet praktično nije pojavio na terenu, a Marić je mnogo radio, svuda ga je bilo, ali ne u onome zbog čega dobiva plaću - realizaciji. Ne želimo tražiti dlaku u jajetu u tom vrlo dobrom izdanju Osijeka, ali to su razlozi zbog kojeg je izostala pobjeda. I dobro je rekao Zekić:
- Moramo konačno početi pobjeđivati ovakve utakmice.
Osijek je definitivno taj koji može žaliti za preostala dva boda, ali njegovi navijači mogu biti ponosni na način na koji je momčad odigrala taj susret.
Perina ljevica

Bio je to gard koji se od Osijeka uvijek očekuje. Gard u kojem nikome ne priznaju da je bolji od njih i nikoga se ne boje. Naravno, ostat će u zraku lebdjeti ona vječna dvojba "jesu li spremni to ponavljati"? Ne treba zaboraviti kako je derbiju na Rujevici prethodila stanka, a kada je god bilo tako, Osijek bi odigrao odličan derbi, bez obzira na to tko je s druge strane. Zekić je odlično pripremio taj susret, a momčad je to demonstrirala na terenu na pravi način do te nesretne realizacije i opet klempavo primljenog pogotka. Trenutak Janžine neopreznosti i Maleničine neodlučnosti u izlasku Osijeku je umalo uništio sav uloženi trud. No, srećom, tada se opet ukazala savršena ljevica Petra Bočkaja koji je obogatio svoju kolekciju pogodaka iz slobodnih udarca još jednom majstorijom. Zekić ga je ovaj put postavio u sredinu terena i to je izgledalo dobro. Mnogo bolje nego kada je prvi put, tamo na početku prošle sezone, donio takvu odluku.
- Kada sam to napravio prvi put, bio sam izvrgnut žestokim kritikama, ali s obzirom na Perine karakteristike i dalje mislim kako najviše može dati baš na pozicijama u sredini terena - uvjeren je Zekić.
Dakle, to je slika koju bismo u budućnosti mogli čestio gledati, iako s obzirom na manjak ofenzivaca na krilima nije isključeno kako će se Bočkaj povremeno vraćati i na pozcije uz aut-linije. Uglavnom, za Rujevicu Zekić je tražio i pronašao momčad koju je želio, a zauzvrat je dobio jedno od boljih izdanja u ove tri godine otkako je na klupi. Rezultatski je bilo većih ostvarenja, ali sama kvaliteta igre rijetko je bila bolja od ove na Rujevici. Najjednostavnije rečeno Osijek je u toj utakmici baš imao "glavu i rep".
- Zadovoljan sam igrom, rezultatom nešto manje. Međutim, ne trebamo se sad hvaliti ili zadovoljavati jednom takvom igrom. Moramo uvijek biti na toj razini agresivnosti, odlučnosti i trke, jer ako se imalo opustimo brzo ćemo dobiti po nosu - upozorava trener bijelo-plavih.
Osijek je ostao prvi pratitelj Dinamu, ali važnije je u tome što je igrom na Rujevici dao naslutiti kako se sposoban nositi s tom ulogom. Prvi "turnus" derbija odradili su Osječani s po jednom pobjedom (Hajduk), porazom (Dinamo) i remijem (Rijeka), s tim da su dvaput bili gosti. Međutim, sada tek dolaze oni najvažniji susreti u kojima će se od osječke momčadi ultimativno očekivati pobjede, a ti su uvijek najneugodniji. Prošle sezone, ne treba posebno podsjećati, bijelo-plavi su baš zbog podbačaja u utakmicama tog tipa rano ispali iz ozbiljne utrke za sam vrh tablice. Valjda su naučili lekciju, a Rujevica bi morala biti i prekretnica u glavama igrača, jer su sad sami spoznali koliko dobri mogu biti kada igraju samo ormalno.
Dalibor Keler
samopouzdanje
OSIJEK JE POKAZAO KOLIKO DOBAR MOŽE BITI
JOVIĆ GENERALNO DOBAR, SPORNA 15. MINUTA
Uoči derbija protiv Rijeke u osječkom taboru pomalo su se pribojavali suđenja zagrebačkog arbtira Frana Jovića. Generalno, Jović je obavio dobar posao. Nije sjeckao igru, pustio je neka se ona razvije, a što je u derbijima uvijek iznimno važno. U prvom dijelu bilo je iznimno malo prekršaja, a utakmica je bila agresivna. Osijek ih je napravio samo dva, a bio je taj koji je pritiskao. I to nešto govori o kvaliteti igre bijelo-plavih, ali i o pogođenom kriteriju koji je zauzeo Jović. Ostat će problematična ta 15. minuta u kojoj je trebao dosuditi kazneni udarac za Osijek, ali tu nije podbacio samo on, nego i njegov kolega Duje Strukan koji je obavljao ulogu dodatnog suca na gol-aut liniji. Bila je to pogreška, ali svejedno bismo voljeli češće gledati takav kriterij suđenja na našim terenima, jer bismo se u tom slučaju nagledali nogometa, a ne stalnog valjanja i uzalud izgubljenog vremena u silnim prekidima.

- Kazneni udarac? S moje pozicije bilo je to nemoguće jasno vidjeti. Vjerojatno sudac nije vidio tu ruku. Ako je i pogriješio tu nije bilo namjere - pomirljivo je komentirao tu situaciju Zoran Zekić, trener bijelo-plavih.
Petar Bočkaj

nogometaš NK Osijek

Na Rujevici nikada nije lako igrati, ali mi smo ovaj put bili jako dobri. Dominirali smo u veznom redu, držali utakmicu pod kontrolom, a za konačno zadovoljstvo nedostajao nam je još poneki pogodak. Zato je remi na koncu realan konačni ishod
BOČKAJ SPREMAN ZA GORICU?
Osijekov strijelac Petar Bočkaj morao je ranije napustiti igru zbog ozljede. Učinio je to vidljivo šepajući, što je donijelo zabrinutost u redove bijelo-plavih. Prve vijesti oko te njegove ozljede ipak su umirujuće. Riječ je o udarcu koji je bio bolan, ali nije nanio ozbiljnu štetu. Petar bi htio igrati već protiv "svojih" u Kup susretu koji Osječane očekuje u srijedu u Krapini, ali čisto sumnjamo kako će Zekić pristati na to. Pero će mu itekako trebati u subotu protiv Gorice.
Možda ste propustili...

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike