Novosti
EK O SLOVENSKOJ TUŽBI PROTIV HRVATSKE:

Komisija nema obvezu dati mišljenje
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Glasnogovornik Europske komisije Margiritis Schinas ponovio je u ponedjeljak da nije postojala pravna obveza za Komisiju da zauzme stajalište o slovenskoj tužbi u slučaju arbitraže s Hrvatskom i da Komisija ne želi komentirati svoje interne dokumente, poput mišljenja pravne službe prema kojemu Hrvatska krši europskog pravo zbog toga što ne prihvaća arbitražu.
"Članak 259. ne predviđa pravnu obvezu za Komisiju da da mišljenje. Podsjećam da ranije u četiri od osam slučajeva koji su se pozivali na članak 259. Komisija nije dala svoje mišljenje. O tome se raspravljalo na kolegiju povjerenika 4. srpnja nakon prezentacije glavnog direktora pravne službe", rekao je Schinas odgovarajući na pitanje slovenskih novinara zašto Komisija i njezin predsjednik Jean-Claude Juncker nisu prihvatili mišljenje pravne službe.
Slovenija je u ožujku, pozivajući se na članak 259., uputila pismo Komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani u namjeravanoj tužbi zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici. Sredinom srpnja Komisija je objavila da je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora te da dvije članice EU-a trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu.
Ovih je dana njemački tjednik Der Spiegel objavio mišljenje pravne službe EK-a u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se Komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred sudom EU-a u Luksemburgu. "Hrvatska je dužna provesti presudu arbitara i neprovođenjem odluke sudaca krši međunarodno pravo i pravo EU-a", smatra slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar. H
Hrvatska je dužna provesti presudu arbitara, smatra Miro Cerar
Najčitanije iz rubrike