Novosti
NOVI PRAVNI OKVIR STARE AGENCIJE

Ribić: RRA je donijela ukupno 790 milijuna eura
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Držim da je najveći uspjeh RRA to što je uspjela stvoriti zdravu utakmicu u izradi projekata, kaže ravnatelj nove ustanove

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije prošloga tjedna vijećnici su i formalno dali "zeleno svjetlo" za spajanje Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) s javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, koja na sebe preuzima sve obveze, projekte i zaposlenike RRA.


Upravno vijeće nove javne ustanove, koja zapravo nastavlja posao Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, koja je djelovala kao d.o.o., također prošloga tjedna imenovalo je bivšeg direktora RRA Stjepana Ribića ravnateljem Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Novi pravni okvir

- Do kraja mjeseca vjerujem da ćemo uspjeti prebaciti sve projekte i ljude iz RRA u novi pravni okvir u kojem ćemo nastaviti raditi, dakle u javnu ustanovu - kaže Ribić.
Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. osnovana je 2006. Njezin prvi zaposlenik bio je upravo Stjepan Ribić. Prisjećajući se tih početaka i rada u proteklih 12 godina, Ribić kaže kako nije bilo lako, posebice balansirati između dvaju osnivača RRA - Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao i između različitih ministarstava i ureda RRA u Bruxellesu.
- Mislim da smo u tih 12 godina napravili dobar posao. Počeli smo pisati i prijavljivati EU projekte mnogo prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pa i, usudim se reći, kada mnogi nisu ni znali što je Europska unija. Bili smo početnici u izradi projekata i korištenju sredstava iz EU fondova, posebice na istoku Hrvatske. Držim da je najveći uspjeh RRA to što je uspjela nametnuti i stvoriti zdravu utakmicu između općina, gradova i različitih institucija u izradi projekata. One se praktično nadmeću u tome koliko je tko pripremio, prijavio i dobio odobrenih projekata koji se financiraju sredstvima iz fondova EU-a. Zahvaljujući toj utakmici danas se subjekti s područja Osječko-baranjske županije mogu pohvaliti s 1189 EU projekata, ukupne vrijednosti 790 milijuna eura, što našu županiju čini jednom od najuspješnijih po povlačenju sredstava iz EU fondova. Sjećam se koliko je sumnji bilo prije 12 godina pri osnivanju RRA. Bivši gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić izjavio je kako će gol trčati po gradu ako RRA bude dobila i jedan EU projekt - prisjetio se Ribić, zaključivši kako je uvjeren da je RRA opravdala povjerenje svojih osnivača. Posebice ističe da RRA sada nije nestala, nego prikladnijim drži nazvati to novim njezinim početkom, u novom pravnom okviru.
Naime, prije 12 godina, kada je RRA osnovana, nije ni bilo zakona o regionalnom razvoju kakav je danas na snazi. Praktično je svaka županija birala oblik i način osnivanja agencije. Većina njih bila je osnovana kao društva s ograničenom odgovornošću (13 u zemlji), iako ih je bilo nekoliko koje su osnovane kao javne ustanove ili kao županijski upravni odjeli. Stupanjem na snagu Zakona o regionalnom razvoju u mandatu vlade Andreja Plenkovića svi regionalni koordinatori morali su se uskladiti sa zakonom i postati javne ustanove.
Vlasničko pitanje

U RRA Slavonije i Baranje trebalo je prethodno riješiti i vlasničko pitanje, s obzirom na suvlasništvo Osijeka i Osječko-baranjske županije. Županija je otkupila od Grada drugu vlasničku polovinu te je postala stopostotni vlasnik RRA, iz koje se potom prenose svi djelatnici i projekti u Županijsku razvojnu agenciju Osječko-baranjske županije. Ribić izuzetno pozitivnom ocjenjuje taj potez, kako župana Ivana Anušića tako i Osječko-baranjske skupštine, jer tim prijenosom nije izgubljeno dragocjeno vrijeme i praktično sve funkcionira bez ikakvih zastoja.

- Ovim preuzimanjem Županija nije dobila samo ured u Bruxellesu, dobila je neusporedivo važnije - 24 kvalitetna čovjeka koja znaju kako napisati, prijaviti i provesti bilo koji EU projekt. U ovom trenutku u RRA imamo 22 EU projekta u provedbi, čija je vrijednost 42 milijuna eura. Deset projekata je u fazi evaluacije, dakle prijavljeni su na natječaje EU-a i njihova je vrijednost 36 milijuna eura - zaključuje Ribić.
Igor Mikulić
Dobra prekogranična suradnja sa Srbijom
Zanimljivo je još jednom istaknuti vrlo dobru prekograničnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave i različitim institucijama iz Vojvodine u izradi projekata i povlačenju novca iz EU fondova, iako su odnosi državnog vrha Srbije i Hrvatske prilično hladni. “Pitanja više politike i ne otvaramo i više od desetljeća imamo dobru suradnju. Na nju gledam kao na to da Srbiji i Hrvatskoj Dunavom EU pušta eure. Interes nam je zagaziti u vodu i zajedničkim projektima uzeti taj novac. Upravo tako. Da bismo mogli dobiti novac, moramo biti partneri i ravnomjerno dijeliti novac”, ističe Ribić.
Najčitanije iz rubrike