Novosti
TREND U HRVATSKOJ I EU-U

Beskontaktno je plaćanje u porastu
Objavljeno 18. rujna, 2018.
U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci zabilježeno 90 posto više beskontaktnih transakcija nego u istom razdoblju prošle godine, a porast takvog plaćanja vidljiv je i u Europi gdje je provedeno 97 posto više takvih transakcija, pokazalo je novo Mastercardovo istraživanje. Istraživanje je pokazalo i da je samo u kolovozu ove godine u Hrvatskoj 54 posto transakcija bilo beskontaktno, a u europskim trgovinama ove godine gotovo je jedna od dvije transakcije obavljena na taj način. "Snažan rast korištenja beskontaktne tehnologije prisutan je diljem Europe te je postalo i najšire prihvaćen oblik plaćanja. Na više od 15 europskih ključnih tržišta, uključujući Hrvatsku, Dansku, Grčku, Mađarsku, Nizozemsku, Poljsku i Rusiju, beskontaktne transakcije čine više od 50 posto svih transakcija provedenih u trgovinama", otkrivaju iz Mastercarda. Poljsku pritom izdvajaju kao zemlju predvodnicu toga trenda, s više od 80 posto beskontaktnih transakcija u ovoj godini, uz napomenu da "bezgotovinsku ekonomiju prihvaćaju i brojne druge europske zemlje, odnosno da ljudi napuštaju gotovinski i usvajaju beskontaktni način plaćanja".
Europu pak nazivaju predvodnicom u "beskontaktnoj revoluciji", a jednim od glavnih područja koja potiču rast beskontaktnih transakcija diljem Europe označavaju sustave javnog prijevoza, u kojima se broj korisnika koji se služe beskontaktnim načinom plaćanja stalno povećava. H
Omogućava brzinu i protočnost ljudi
Iz Mastercarda ocjenjuju da je beskontaktno plaćanje brzo i praktično, jer omogućava brzinu i protočnost ljudi. "Mastercard je unatrag pet godina investirao i podupirao svoje partnere u postavljanju beskontaktne prihvatne mreže, izdavanju kartica te edukaciji o prednostima takvog plaćanja. Projekte koji vode širenju kartične prihvatne mreže tamo gdje ne postoji i širenju digitaliziranih kartičnih plaćanja koja će se ubuduće više odvijati preko mobitela podupirat ćemo i dalje", poručila je direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Sanja Žigić.
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja