Regija
POLICIJSKA UPRAVA OSJEČKO-BARANJSKA:

Lažnim e-mailovima u 2018. godini "digli" 450.000 kn
Objavljeno 18. rujna, 2018.

Vezani članci

VIŠE LAŽNIH MAILOVA

Na britanskom računu i novac iz brodskog ĐĐ-a

ĐAKOVO - Više od 450.000 kuna "zaradili" su pošiljatelji lažnih e-mailova na području Osječko-baranjske županije tijekom 2018. godine, a na čijem je području u tom vremenu evidentirano ukupno osam kaznenih djela prijevara počinjenih na način da je počinitelj, lažno se predstavivši kao osoba poznata primatelju e-maila, tražio uplatu određenog novčanog iznosa. Spomenuta brojka ukupan je iznos novca uplaćen u dva slučaja takve prijevare. Podaci su to dobiveni jučer iz PU osječko-baranjske na naš zahtjev, a nakon izbijanja đakovačkog slučaja "lažni e-mail", gdje je njegovom pošiljatelju, koji ga je poslao s adrese koju je imenovao imenom i prezimenom đakovačkog gradonačelnika, na račun u Velikoj Britaniji iz Grada Đakova uplaćeno oko 50.000 eura gradskog novca. Dok je kunska protuvrijednost đakovačkog slučaja oko 380.000 kuna, preostali iznos do 450.000 kuna odnosi se na drugi slučaj nasjedanja na lažni e-mail.
- U dva slučaja, misleći da e-mail šalje stvarno osoba u potpisu, osobe koje su e-mailove zaprimile novac su i uplatile - kažu u PU.
– Građanima skrećemo pozornost da ne nasjedaju na navedeni oblik prijevare te da, ako i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe u kojoj ih ta osoba (poznanik) moli da se uplati novac, obvezno telefonski ili na bilo koji drugi način (osim e-mailom) kontaktiraju pošiljatelja e-maila kako ne bi postali žrtva. Ako slučajno zaprimite takav e-mail, obavijestite najbližu policijsku postaju - poruka je PU-a građanima. S.Ž.
"Đuro Đaković" nije uplatio novac
Kao što smo već izvijestili, takvi oblici prijevare potvrđeni su i na području Brodsko-posavske županije, a o čemu je Glas Slavonije izvijestio jučer, navodeći slučaj službenice jedne brodske tvrtke koja je tragom lažnog e-maila na jedan britanski račun uplatila više desetaka tisuća eura. No nije riječ o djelatnici iz Grupacije "Đuro Đaković", već o tvrtki koja je uz Grupaciju samo prostorno vezana. U komunikaciji s PU brodsko-posavskom vezano uz Grupaciju "Đuro Đaković", naime, nije bilo precizirano kakva je povezanost tvrtke čija je službenica zaprimila lažni e-mail s Grupacijom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike