Osijek
DAN TRGOVAČKE I KOMERCIJALNE ŠKOLE DAVORA MILASA

Bijele ruže za hrabrog branitelja
Objavljeno 17. rujna, 2018.

Četrdeset petu godinu napunio bi u ponedjeljak Davor Milas, poginuli hrvatski branitelj i nekadašnji maturant Trgovačke i komercijalne škole, koja od 2005. godine nosi njegovo ime.


Iako tek osamnaestogodišnjak, dragovoljno se stavio na raspolaganje vojnim postrojbama novoustrojene Hrvatske vojske. Dok je većina njegovih vršnjaka bila izmještena u Slovačku, Davor je odlučio ostati. Nažalost, život je zajedno sa svojih 15 suboraca izgubio na Rosinjači, 5. prosinca 1991., presudnom i natježem danu u obrani grada Osijeka.
Trgovačka i komercijalna škola do 2014. godine svoj je dan obilježavala na dan Davorove pogibije u Domovinskom ratu, no, prema želji roditelja, Osječko-baranjske županije i Ministarstva branitelja, već četvrtu godinu zaredom obilježava se 17. rujna, na dan njegova rođenja. Majka Marija i otac Vladimir, rodbina, djelatnici i učenici škole u ponedjeljak su na Davorov grob položili vijenac od 18 bijelih ruža i zapalili 18 bijelih svijeća, upravo koliko je godina Davor imao kada je tragično preminuo. Obraćajući se učenicima, Davorov otac teško je susprezao suze.
- Gledajući vas, djeco, sjećam se Davora u tim godinama. Iako je prošlo 27 godina od njegove smrti, nije ništa lakše, tuga ne prestaje - kazao je ganut otac gledajući mladost koja u svojim godinama ne može niti zamisliti odlazak u rat. Vladimir voli doći u školu i prisjetiti se Davorovih đačkih dana, njegovih prijatelja i nastavnika. Mnogi od njih svake godine posjećuju obitelj Milas na dan Davorove pogiblje. Majka Marija kaže da ne prođe ni dan kada cijelo vrijeme ne razmišlja o Davoru.
- Davor je, prema riječima njegovih prijatelja i roditelja, bio veseo i duhovit momak, omiljen u društvu, vrijedan, volio je sport, njegovao je i živio temeljne Božje i ljudske vrednote – kazala je ravnateljica škole, mr. sc. Sandra Brajnović. Na Dan škole i Davorov rođendan u školi puštaju prigodne pjesme, govori se o Davoru, citiraju se dijelovi njegova pisma koje je 1991. godine uputio djevojci u Beogradu, u kojemu je na neki način nagovijestio svoju smrt. Nakon toga obilježavanje se nastavlja tradicionalnim pješačenjem TABAN od Osijeka do Kopačkog rita.
- Pješačenje je znak spomena na Davorovu žrtvu, ali i način kako se može korisno i zdravo iskoristiti slobodno vrijeme i povećati kvalitetu života mladih u našem gradu i županiji – poručila je ravnateljica Brajnović. J. Pejaković
Davor je bio veseo i duhovit momak, omiljen u društvu, volio je sport i živio je temeljne vrednote
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike