Kultura
OTVORENA SEZONA U ZAGREBAČKOM ZKM-U

Hrvatsko društvo kroz stereotipe
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Komična melodrama "Proba orkestra" u režiji Edvina Liverića, kojom je Zagrebačko kazalište mladih otvorilo svoju novu sezonu, aktualizirana je adaptacija istoimena filmskog klasika Federica Fellinija koja problematizira poziciju suvremenog pojedinca unutar skupine i u društvu opterećenom gubitkom vrijednosti.
Fellinijev film iz 1978. godine kvazidokumentaristički prati probu trećerazrednoga orkestra u ruševnoj crkvici. Oko kamere bilježi postupno jačanje revolta glazbenika protiv autoritarnog dirigenta, pa i glazbe same, sve do konačne katarze u obliku goleme kugle za rušenje koja se pojavljuje niotkuda, ruši crkvu i ubija harfisticu.
Iako je film nastao u vrijeme talijanskih ‘olovnih godina‘, redatelj Edvin Liverić tvrdio je kako to nikako nije politički već film koji strogo treba interpretirati kao susret s emocijom.
Liverić i dramaturginja Nina Mitrović odlučili su ga pak uskrsnuti u suvremenoj Hrvatskoj, nudeći presjek društva kroz dijapazon prepoznatljivih stereotipa, pa tako imamo i mačo muškarca (Danijel Ljuboja), i homoseksualca (Mateo Videk), i šutljivog čudaka (Maro Martinović), i prevarenu ženu (Dora Polić Vitez), i usamljenu tabletomanku (Nadežda Perišić Radović), i osviještenu ambicioznu djevojku (Anđela Ramljak), pa i Amerikanca Židova kao uljeza izvana, koji se cijelo vrijeme pravi da ništa ne razumije, a kad zagusti odlazi (Slavko Sobin). Hina
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike