Ekonomija
UDRUGA TOVLJAČA BABY BEEF UPOZORAVA:

EU će naš devastirani stočni fond dokrajčiti
Objavljeno 18. rujna, 2018.
Ocjenjujući stanje u hrvatskom stočarstvu izuzetno lošim, Udruga Baby Beef smatra da Vlada na čelu s Ministarstvom poljoprivrede treba zauzeti čvrstu, zajedničku pregovaračku poziciju oko najavljenih promjena nove Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP) za 2021.-2027. - Ovakav novi ZPP stjerat će naš već devastirani stočni fond u grob. Hrvatska je zadnja ušla u EU i povukla je najmanje novca. Druge zemlje su kroz nekoliko programskih razdoblja iskoristile potpore koje su im omogućile konkurentnost, a sad, kada mi počinjemo koristiti potpore, žele ih smanjiti - ističe u priopćenju Baby Beefa predsjednik Darko Celovec. Udruga, kaže, podržava sve hrvatske institucije koje su proteklih dana poslale jasnu poruku da Europska komisija treba poštivati činjenicu kako je RH razvrstana među ekonomski slabije razvijena područja i da bi smanjenje omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj izravno utjecalo na smanjenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. No, Udruga izražava i određenu skepsu zbog očitih problema koji čekaju hrvatsku poljoprivredu.
- Sva dosadašnja iskustva pokazuju da RH nema kvalificirane i kvalitetne pregovarače kad je EU s druge strane stola, pa apeliramo na Vladu, Ministarstvo i pregovarače da prestanemo biti loši i neorganizirani te da se založe za zaštitu naših prava, jer sutra u RH više poljoprivrede neće biti - kaže Celovec. U Baby Beefu dodaju da višegodišnji financijski okvir EU-a za novo razdoblje govori o smanjenju novca za financiranje mjera ZPP-a za 5 %. - Iako još nema službene potvrde, Republika Hrvatska bi prema ovom prijedlogu mogla imati 4 % manje novca za financiranje izravnih plaćanja, a za mjere ruralnog razvoja 15 % manje. Omotnica za izravna plaćanja sa sadašnjih 382,6 milijuna eura smanjila bi se na 367,7 milijuna, a sredstva za ruralni razvoj s 332,16 milijuna eura na 281,3 milijuna. Za RH ne smije biti prihvatljivo smanjenje poticaja, kao ni ograničenje subvencija od 100.000 eura po gospodarstvu. Država se oštro treba zauzeti protiv tog ograničenja, jer je naša proizvodnja drugačije organizirana od ostalih. Za razliku od drugih zemalja, velik dio naše proizvodnje počiva na većim proizvođačima. Takvo ograničenje katastrofalno bi pogodilo našu zemlju, učinilo bi je apsolutno nekonkurentnom, što bi dovelo i do još većeg pada poljoprivrede, navodi se u priopćenju te ocjenjuje da je trenutačno stanje u stočarstvu posljedica nebrige zadnjih 20 godina za ovaj sektor, i u količinskom i kvalitativnom smislu.
- To i nama čini velike probleme, jer smo ostali bez teladi za tov. Zato ju uvozimo iz zemalja EU-a kako bismo zadržali našu proizvodnju koja je danas 120.000 tovne junadi na godinu i uz sve probleme raste. Razlog tomu je izrazito bogato tržište Italije i Bliskog istoka. Kvaliteta naše junadi prepoznata je već desetljećima na tržištu EU-a, a i šire. Godinama raste potražnja junećeg mesa, što pokazuje u kojem bi smjeru trebala ići buduća politika - ističu u Baby Beefu. n S.Župan
Hrvatska je zadnja ušla u EU i povukla je najmanje novca, a sad, kad mi počinjemo koristiti potpore, žele ih smanjiti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike