Mozaik
GOETHE-INSTITUT U HRVATSKOJ

Novi filmski festival Berlinale Special stiže u tri grada
Objavljeno 18. rujna, 2018.

Goethe-Institut u Hrvatskoj pokreće novi filmski festival Berlinale Special - suvremeni njemački film, u okviru kojega će se tijekom rujna i listopada u Zagrebu, Rijeci i Splitu prikazati devet novih njemačkih filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, ali i maraton prve sezone najskuplje europske serije "Babilon Berlin".


Festival će se održati u zagrebačkom kinu Tuškanac od 27. rujna do 2. listopada, u riječkom Art-kinu od 4. do 10. listopada, a u splitskoj kinoteci Zlatna vrata od 13. do 19. listopada. Selektor filmova Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta, najavio je da će hrvatska publika imati priliku upoznati suvremene njemačke autorske filmove prikazane na 68. Berlinalu, u okviru festivalske konkurencije te programa Lola i Perspektive njemačke kinematografije. Među odabranim filmovima je šest hrvatskih premijera.
Festival u Zagrebu otvara film "3 dana u Quiberonu" Emily Atef, svojevrsni hommage Romy Schneider, koji je osvojio čak sedam priznanja na Berlinskom filmskom festivalu. Taj crno-bijeli portret slavne glumice snimljen je prema ideji glumice Marie Baumer koja i glumi u filmu. Prikazat će se i "Ples između redova", kojim Thomas Stuber daje uvid u svijet jednog običnog radnika u istočnonjemačkoj provinciji, "Satnik" Roberta Schwentkea smješten u vrijeme prije kraja Drugog svjetskog rata i "Axolotl Overkill" Helene Hegemann, utemeljen na redateljičinom autobiografskom književnom debiju, koji je napisala s 14 godina. Posljednji film u Zagrebu će biti "Tiha revolucija" Larsa Kraumea, utemeljen na istinitoj priči iz DR Njemačke, u kojemu mladi glumci igraju glavne, a etablirani sporedne uloge. Ekranizacijom knjige Dietricha Garstkea, nastale prema stvarnom događaju u kojemu je sudjelovao pisac i još 18 učenika, redatelj je dočarao potresno poglavlje njemačke poslijeratne povijesti. U sporednom programu, od 19 sati, uvrštena je selekcija prvijenaca i autorska ostvarenja, među kojima su "Samo mi Bog može suditi" Özgüra Yildirima, "Casting" Nicolasa Wackerbartha, "Styx" Wolfganga Fischera i "Povratak" Mie Spengler.
Na ARD-u, 30. rujna, u 370-minutnom maratonu predstavit će se spomenuta serija "Babilon Berlin", utemeljena na bestselleru "Der nasse Fisch" Volkera Kutschera. Hina
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike