Sport
TEŠKI DANI ZA HRVATSKU KOŠARKU

Svjetska smotra sve dalje, ali nije još sve izgubljeno
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Četvrti "prozor" naši košarkaši zaključuju večeras (21) protiv Poljske u Gdanjsku

Vezani članci

BOJAN BOGDANOVIĆ POSTAO JE NAŠ NAJEFIKASNIJI KOŠARKAŠ

Više bih volio da sam zabio manje uz našu pobjedu

KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKI KOŠARKAŠKI KUP

Nakon poraza u Osijeku Hrvatska se još udaljila od Kine

Nisu košarkaši Hrvatske ostvarili ono što su priželjkivali. U drugi dio kvalifikacija za Svjetski kup izabranici Dražena Anzulovića krenuli su s domaćim porazom od Litve (83:84). Ni činjenica da smo prvi put u ovom ciklusu mogli računati na četiri igrača iz NBA i jednog iz Eurolige te da je šesti igrač s tribina bio velika podrška nisu nam pomogli. Litvanci su u osječkom Gradskom vrtu pokazali zašto su vodeći i neporaženi u našoj skupini te zašto su gotovo već potvrdili svoje mjesto na SK-u Kini sljedeće godine.


Ondje još može završiti i Hrvatska, ali put do svjetske smotre bit će mukotrpan i neizvjestan vjerojatno do posljednje utakmice, koja će biti odigrana 25. veljače sljedeće godine. Pred nama je stoga šest mjeseci iščekivanja i nade da će ovaj ciklus ipak završiti onako kako priželjkujemo.

Osijek je pobijedio

Osijek je, za razliku od naših košarkaša, bio spreman za pobjedu i veselje. Više od 4000 gledatelja došlo je podržati reprezentaciju koja na papiru dugo nije ovako dobro izgledala. No papir i parket nisu jedno te isto, a gazde su na parketu ipak bili Litvanci. Jest, stigli su oslabljeni, bez svoja dva NBA igrača te još nekolicine koja spada u krug standardnih reprezentativaca. Stigli su i rasterećni, jer njima Kina nikako ne može izmaknuti, ali ono što se pokazalo ključnim jest da su bili spremniji i agresivniji od domaćina, kojem je pozitivan rezultat bio imperativ.
- Suparnik je u svemu bio korak ispred nas. Bili smo prespori u oba smjera, nismo imali potrebnu agresivnost, a s obzirom na ambijent u kojem smo igrali, to nije smjelo izostati. Pritisak? Na ovoj razini to ne smije biti alibi. Jednostavno, Litva je bila bolja od nas. Otvorili su nas otpočetka, stalno smo bili prisiljeni stizati zaostatak, a kada smo ga uspjeli dostići, izostala su prava rješenja - kaže Anzulović.
Usprkos izdanju koje nije bilo na razini, Hrvatska je mogla dobiti utakmicu, u kojoj ni jednom nije vodila. Ali kada je Krunoslav Simon tri minute prije kraja pogodio tricu za 73:73, probudila se nada, tribine su dale dodatne decibele, ali nije pomoglo. Nakon dva time-outa nismo čak odigrali akcije koje bi imale glavu i rep.
- Mi smo ovu utakmicu izgubli na početku, u prvom poluvremenu. Raširili su nas pick and rollom, pogađali izvana, razbijali sa svih strana. Nakratko smo se vratili, ali to je sve bilo stihijski. U završnici smo dogovorili jedno, otvorilo se nešto drugo, nije prošlo, ali nije to razlog zašto smo izgubili - priznaje najiskusniji hrvatski reprezentativac, koji je u završnici dvjema tricama samo uspio ublažiti poraz.
Poljaci za vađenje

Rezultatski gledano, netko bi pomislio da je Hrvatska izgubila za jednu loptu, da je veći dio utakmice bilo gusto i neizvjesno.
- Nas je u igru vratila zonska obrana. Igraš na domaćem parketu, a umjesto agresivnosti, kojom bismo dodatno dignuli atmosferu, branimo se zonom, na koju se suparnik u završnici ipak uspio priviknuti. Činjenica je da nismo fizički u najboljem izdanju, da nemamo pravi protok, da smo bili prestatični. Iz toga se sada moramo zajednički izvući jer nas čeka utakmica u kojoj nemamo pravo na pogrešku - kaže izbornik Hrvatske, koja će večeras u Gdanjsku (21) morati popraviti dojam, kao i bodovni saldo. Poljaci su nam direktni suparnici u borbi za treće mjesto, imaju identičan skor (3-3), kao i spoznaju da će im SK u slučaju poraza biti znatno udaljen.
- Poljaci nisu u najjačem sastavu, ali i takvi su tri četvrtine bili ravnopravni s Talijanima u Bologni. No mene, naravno, više zanima kako ćemo mi igrati, a morat ćemo biti na višoj razini nego u Osijeku. Svjesni smo svojih pogrešaka, moramo biti odgovorniji, taktički discipliniraniji, u tom slučaju trebali bismo ostavariti ono što smo propustili prije tri dana pred našim navijačima, kojima smo ostali dužnici - priznaje Dražen Anzulović.
Nino Benčina
MAĐARI DOČEKUJU ITALIJU
Osim u Gdanjsku, u našoj se skupini igraju danas i dvije preostale utakmice. U Debrecenu Mađari dočekuju Italiju, a Litva je u Vilniusu apsolutni favorit protiv Nizozemaca. Na tablici skupine J Litva je vodeća (14 bodova), slijede Italija (12), Mađarska (11) te Nizozemska, Hrvatska i Poljska sa po 10 bodova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike