Novosti
NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI

Barišić: Obitelj je terapija hrvatskog društva, ona donosi budućnost i radost
Objavljeno 17. rujna, 2018.

Nadbiskup splitsko-makarski, mons. Marin Barišić, u nedjelju je na misi pred 20 tisuća vjernika okupljenih na središnjem događaju Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od Otoka istaknuo kako je obitelj ugrožena raznim ideologijama te poručio da je obitelj terapija hrvatskog društva.


"Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva! Koja obitelj? Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost", istaknuo je u propovijedi mons. Barišić, koji je u suslavlju s 21 biskupom i brojnim svećenicima predvodio misu na Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, koji se održava se pod geslom "Obitelj - izvor života i radosti". Istaknuo je kako je obitelj "svetinja, put života i budućnosti, put Crkve i društva" i da nam je u Lijepoj Našoj potrebno "autentično zajedništvo". "Samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima poražavajuće demografije, malih plaća, nezaposlenosti, neradne nedjelje, pobačaja, škola bez prvašića, odlaska mladih… Obitelj je škola zajedništva u kojoj je Krist, mjesto je u kojem se od prvih životnih koraka uči pravednosti koja je prožeta milosrđem!" poručio je mons. Barišić.
Podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac u svoje vrijeme govorio kako nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji. "To itekako vrijedi i danas. Obitelj je naše finale, naš zajednički nazivnik. Obitelj ne smije imati oporbu", dodao je Barišić. U tom je kontekstu podsjetio i na nedavno stajalište pape Franje. "S ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio prije nekoliko dana u Irskoj, a promijenit ću samo ime države: ‘Molim da Hrvatska dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti‘", rekao je Barišić. Pri tomu je pozvao obitelji da se "snažnije uključe u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj".
Nadbiskup Barišić istaknuo je da je brak zajednica muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece, i to se, kako je naglasio, "nikad ne smije i ne može promijeniti". "Život ima svoju logiku koliko god to netko nijekao. Čežnja za biti ljubljen i ljubiti kako bi se darovao život u obiteljskom zajedništvu, čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje ne može biti ugašena nikakvim konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi", kazao je Barišić, što su vjernici popratili pljeskom. Dodao je kako čovjek "nije bezličan broj", nego je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja. H
PULJIĆ: ZAHVALA OČEVIMA I MAJKAMA
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić u svojoj je riječi zahvale istaknuo kako najveću zahvalu upućuje očevima, majkama, obiteljima, koje su prema koncilskoj definiciji "prva škola društvenim vrlinama" i "Crkva u malom". Naglasio je kako je ljudski život svet i nepovrediv "od začetka do naravnog svršetka." "I treba ga braniti na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom tako i na društvenom i zakonodavnom. I to svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav", poručio je.