Novosti
SUMNJIVA PROŠLOST?

Smijenjen šef glavnog stožera srpske vojske
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Srpski je predsjednik Aleksandar Vučić smijenio dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije, Ljubišu Dikovića, pod izlikom da je taj general-pukovnik podnio zahtjev za umirovljenje. Novim načelnikom imenovao je general-bojnika Milana Mojsilovića.
Neovisni mediji u Srbiji podsjećaju kako je Fond za humanitarno pravo početkom 2012. objavio dva dokumenta kako bi upozorio na to da je Diković "nedostojan dužnosti načelnika Generalštaba VS-a", podsjetivši kako je njegova ratna prošlost "obilježena ratnim zločinima počinjenima u zoni odgovornosti njegove brigade na Kosovu". Diković je 2013. podnio tužbu protiv Fonda i njegove osnivačice Nataše Kandić zbog "povrede ugleda i časti" i dobio taj spor tri godine poslije, ali Fond je uložio ustavnu žalbu na presudu.
No istraživač FHP-a Nemanja Stjepanović izjavio je nedavno za Radio Slobodna Europa kako "ratni zločini ne zastarijevaju i u tom smislu ništa ne mijenja odlazak ili neodlazak generala Dikovića u mirovinu". Valja dodati kako je Vojni sindikat Srbije zatražio početkom godine od Vučića da pokrene postupak protiv Dikovića zbog "drskog ponašanja prema podčinjenima i mlađima".
Novi načelnik Generalštaba Milan Mojsilović (51) postavljen je u lipnju za pomoćnika ministra obrane za politiku obrane, a prije toga, od 2013. do 2017., bio je šef vojnog izaslanstva Srbije pri NATO-u. M.F.
Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja