Regija
VIŠE LAŽNIH MAILOVA

Na britanskom računu i novac iz brodskog ĐĐ-a
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Desetci tisuća eura iz "Đure Đakovića" uplaćeni su proljetos, o čemu je policija izvijestila
ĐAKOVO - Novi film Johna Smitha u đakovačkim kinima "Pošalji mi mail", natpis je ispisan nečitkim rukopisom koji je jučer ujutro osvanuo na zgradi đakovačke gradske uprave, tik do vrata u čijem je podnožju gorjelo deset crvenih lampiona. Slučajno ili ne, upravo na ploči "Europskih strukturnih i investicijskih fondova", također na pročelju gradske uprave, jučer je osvanulo i "Gdje su pare?!", također ispisano nevještim rukopisom… Građani su u vrijeme nedjeljne špice na korzu zastajali i sa zanimanjem promatrali prizor na ulazu u gradsku upravu, uz brojne komentare. Tako se nepoznati autor ovog "performansa" na svoj način referirao na "slučaju lažni e-mail", u čijem je središtu od proteklog vikenda Grad Đakovo, a zbog kojeg je, dovođenjem u zabludu službenika u gradskoj upravi, gradska blagajna od 9. srpnja lakša za 50.000 eura gradskog novca koji je toga dana završio na izvjesnom računu u Velikoj Britaniji.
No, Đakovo nije osamljen slučaj u ovakvoj računalnoj prijevari. Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec potvrdio nam je jučer kako se na području županije dogodilo nekoliko prijevara preko lažnih e-mailova. "Detaljne podatke o tome objavit ćemo u ponedjeljak", najavio je Premec. Njegova kolegica, glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nuić, također nam je jučer potvrdila kako su prijevare s lažnim e-mailovima te pokušaji takvih prijevara učinjeni i na području te županije. "Proljetos je službenica iz Grupacije ‘Đuro Đaković‘, a o čemu smo tada izvještavali, primila e-mail da izvrši uplatu više desetaka tisuća eura na inozemni račun jer je direktor, koji je naveden imenom i prezimenom, sklopio inozemni posao. Tragom toga, službenica je izvršila uplatu, ne sumnjajući i ne provjeravajući. Da je riječ o prijevari shvatila je tek u naknadnom razgovoru s direktorom, koji joj je rekao da nije sklopio nikakav takav inozemni posao", kaže Nuić. I u ovom slučaju riječ je o uplati na račun u Velikoj Britaniji. Nuić dodaje kako je lažni e-mail s istom nakanom primila i jedna srednja škola iz Slavonskog Broda, no nije nasjela na prijevaru, kao ni još nekoliko osoba koje su također primile lažni e-mail. Neslužbeno doznajemo da je pokušaja prijevare lažnim e-mailovima bilo i na vinkovačkom području.

I u PU osječko-baranjskoj i PU brodsko-posavskoj i fizičke i pravne osobe pozvali su na oprez pri primanju e-pošte, iščitavanju njezina sadržaja, o tome tko je pošiljatelj i dr.
Suzana Župan
Lažni e-mail nije glasio na ime John Smith
Svi ovi slučajevi bacaju novo svjetlo na "slučaj Đakovo", da nije (bilo) osamljeno u nasjedanju na "mail Johna Smitha". No, kako nam je jučer izjavio gradonačelnik Marin Mandarić, lažni e-mail nije glasio na ime John Smith: "To je izmišljeno u javnosti, u adresi lažnog e-maila bilo je navedeno posve drugo ime i prezime s engleskog govornog područja." Negirao je pojedine napise o ovjeri isplata iz gradske blagajne. "I dalje je za svako plaćanje potreban nalog gradonačelnika; ja moram potpisati svako rješenje, svaki račun, tj. dati nalog o isplati i onda službenici u Odjelu za financije provode plaćanje", poručuje Mandarić.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike