Osijek
IZ GODINE U GODINU SVE VIŠE POSJETITELJA

20. Ribarski dani: U Kopačevo stiglo više od 10.000 ljudi!
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Rijetko tko nije zastao i pratio kuhanje paprikaša i pripremu šarana te nakon ukusne "papice" obišao stotinjak štandova

Prekrasni jesenski dan privukao je na dvadesete Ribarske dane više od 10.000 ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Sudeći prema broju posjetitelja i sudionika koji su subotu (i nedjelju) odlučili provesti u Kopačevu, Ribarski dani pokazali su kako su odavno izašli iz baranjskih i županijskih granica.


Sve je počelo prije 20 godina, kada su Kopačani skromno htjeli pokazati kako se tamo nekada živjelo. Većina se stanovnika bavila ribolovom, a još i danas se priča kako su od ulova, koji su prodavali diljem Baranje i Slavonije, sagradili čak i nekoliko važnih mjesnih objekata… Tada, kao i sada, na trpezi im je prilično često bila riba, pa nije ni čudno da su majstori u pripremanju ribljih delicija. Stoga je ove godine naglasak, među ostalim, stavljen upravo na ribu. Šarani u rašljama (130 kuna), riblji paprikaši (35 kuna), pečena riba (30 kuna) samo su dio onoga što je ponuđeno posjetiteljima u šatorima u kojima se tražilo mjesto više. Za goste su pripremili više od četiri tone svježe ribe, a osim mirisa ribljih delicija, nadaleko su se širili i mirisi čobanaca, lovačkih kobasica, pljeskavica… Rijetko tko nije zastao i pratio kuhanje paprikaša i pripremu šarana, a nakon ukusne ‘‘papice‘‘ trebalo je obići više od 100 štandova s paprikom, kolačima, zimnicom, medom, vinima, rakijama, sirom i ostalim domaćim delicijama.

Pripremili su organizatori i bogat kulturno-zabavni program. Nastupio je ansambl Kurul dobosok, brojni KUD-ovi te Silver i City band. Iz godine u godinu sve je veći broj popratnih sadržaja. Glazbeni nastup dueta Götz Attila i Stubender Katalin, Dječje dvorište, zabavni program u Family Campingu, Dvorište bake Katice, Dvorište kod veselog ribara, zabavni program u Didinu konaku samo su neki od njih. Kako je istaknuo načelnik općine Bilje Željko Cickaj, ove se godine Ribarski dani prvi put financiraju iz EU projekta, koji je Općina Bilje nominirala zajedno sa svojim partnerima, i to za četiri manifestacije na području općine. Organizatorima je čestitao saborski zastupnik Robert Jankovics, kao i župan Ivan Anušić, naglasivši kako je Županija već ozbiljno počela raditi na turističkoj ponudi u kojoj Baranja prednjači. U ime organizatora, Ivan Kristijan Majić izrazio je veliko zadovoljstvo rekordnim brojem posjetitelja, dodavši kako manifestacija mještane općine Bilje, zahvaljujući projektima i EU fondovima, ne košta ništa. Direktorica TZ Općine Bilje, Daniela Mihaljević, naglasila je kako su ovogodišnji Ribarski dani najposjećeniji do sada te kako manifestaciju smatra jednom od relevantnijih u regiji, koja je izgradila svoj brend i postala poželjna turistička destinacija. Dani su nastavljeni jučer fišijadom na kojoj je sudjelovalo 50-ak kuhara, nastupom KUD-a Arany Janos, TS Klas, tamburaškim poslijepodnevom Roberta Repića te koncertom Slavonia banda.
Ivica Getto
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike