Osijek
BITKA ZA UTVRDU KOLOĐVAR

Viteški spektakl za zaljubljenike u povijest i legende
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Srednjovjekovni sajam kod utvrde Kolođvar pokraj Ivanovca okončan je spektakularnim vatrometom

"Vratite nam našu Natašu, inače neće dobro završiti!" zaprijetio je zapovjednik Kolođvara osmanlijskom vojskovođi čija je vojska opsjela tu dobro branjenu srednjovjekovnu utvrdu, smještenu između Ivanovca i Čepina. I nije dobro završilo. Uslijedila je krvava bitka u kojoj su, uz tutanj topova, odzvanjanje mačeva i fijuk vatrenih strijela, pobjedu odnijeli vitezovi kršćanske vojske, dok je fatalna kneginja Nataša, srećom, uspješno utekla, ostavivši na borbenom poprištu poražene Osmanlije.


Bio je to, dakako, samo scenski prikaz legendarne bitke, koja se, prema tumačenju povjesničara, na tom prostoru odvila krajem 13. stoljeća, a koju su dojmljivim nastupom u sklopu kulturno-povijesne manifestacije "Povratak vitezova na utvrdu Kolođvar", petu godinu zaredom, priredili vitezovi Reda vitezova zmaja iz Šikloša (Mađarska), Reda Srebrnog zmaja iz Zagreba, Reda vitezova Ružice grada iz Orahovice i Reda vitezova Dubovački streličari iz Karlovca.
Riječ je o uistinu jedinstvenoj manifestaciji, srednjovjekovnom sajmu, koji viteškim borbama i bogatom gastronomskom ponudom svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Priča o kneginji Nataši, koja je pala u ruke osmanlijskim osvajačima, nakon što je neoprezno odlučila prošetati se izvan utvrde, priča je o vlastelinskoj obitelji Kolođ, koja je na prostoru kod današnjeg Ivanovca podigla središte svog vlastelinstva, koje se, osim kurije u Osijeku, prostiralo na području velikog dijela Slavonije, Baranje i dijela Bačke.
O lokaciji utvrde raspredaju se brojne legende. Skriveni zlatnici, misteriozna djevojka-zmija i nestala djeca samo su dio priče koja bi, sigurni smo, uz dodatna ulaganja, ponajprije u obnovu utvrde, mogla zauzeti još značajnije mjesto u turističkoj ponudi ovog kraja.
Ivan Alilović
VELIKI TURISTIČKI POTENCIJAL
Petu godinu zaredom Općina Antunovac i Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac RODA oživljavaju povijest na području utvrde Kolođvar, koja je izvrsna kulisa za održavanje viteških bitki i povratak u povijesno razdoblje te ima veliki turistički potencijal.

- Svake godine imamo sve veći interes posjetitelja i, što je najvažnije, razvijamo nove sadržaje oko utvrde, sve u cilju njezine konačne revitalizacije. Novi sadržaj koji je dodan ove godine je odmorište za cikloturiste uz utvrdu - rekla nam je Nataša Tramišak, direktorica RODE, koja je i ove godine utjelovila lik kneginje Nataše.
Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike