Mozaik
U MILJEVCIMA

Dani kukuruza - sjajan spoj kulture života Slovaka i Slavonaca
Objavljeno 16. rujna, 2018.
U organizaciji Matice slovačke Miljevci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za iseljene Slovake Bratislava, Virovitičko-podravske županije, Općine Nova Bukovica i Osječke pivovare održani su 11. miljevački Dani kukuruza. Miljevci su godinama poznati po kvalitetnom i rodnom kukuruzu pa su stoga Slovaci iz ovoga kraja upravo toj žitarici posvetili svoju najveću manifestaciju kojom se kroz godine pokazuje niz običaja branja i drugih radova vezanih uz kukuruz te priprema kolača i jela od kukuruza. Tako je bilo i ove godine, ispred doma članice Matice slovačke Miljevci pokazale su kako se nekada krunio kukuruz uz tradicionalne slovačke pjesme:
- Matica slovačka Miljevci je i ove godine uspjela uz golem trud prirediti svojim mještanima ovu lijepu manifestaciju kojom smo željeli prikazati običaje i kulturu Slovaka ovoga kraja, a paralelno i pjesmom, plesom i druženjem spojiti ionako neraskidivu vezu slovačke i slavonske duše – rekao je u uvodu kulturno-umjetničkog programa u sklopu manifestacije predsjednik Matice slovačke Miljevci Đuro Sobol. Prepunom domu Matice obratili su se i načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun pa zatim i predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra rekavši:
- Poruka koju prenosim već mjesec dana u Maticama i obraćam se na hrvatskom jeziku odnosi se na sve nas i problem koji se javio u vezi s referendumom gdje se na neki način pokušava umanjiti razvoj nacionalnih manjina. Svi, naravno, znaju da su nacionalne manjine bogatstvo svake demokratske države i utkane su u Sabor RH i EU te svako smanjivanje tih prava donosi velik udar na demokraciju i na način na koji mi živimo. Zato bih zamolio i Hrvate i Slovake da svi zajedno čuvamo ono što imamo, a upravo su ovakve manifestacije najbolji pokazatelj toga. Ova u Miljevcima je godinama prekrasna i jako sam sretan što ovako malo ljudi može napraviti iznimno veliku stvar – rekao je Vavra. Nakon obraćanja načelnika Nove Bukovice, biranim riječima obratio se zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak:
- Matica slovačka Miljevci još jednom je dokazala svoju iznimnu vrijednost i marljivost, a njihovo kulturno-umjetničko društvo kao jedno od najaktivnijih u županiji, rekao je Žužak. 11. miljevačke Dane kukuruza otvorio je saborski zastupnik Tomislav Žagar riječima.V.Grgurić
Matica slovačka Miljevci je i ove godine uspjela uz golem trud prirediti svojim mještanima ovu lijepu manifestaciju
Možda ste propustili...

PRIGODNA BLAGDANSKA PREDSTAVA PREMIJERNO 15. PROSINCA

"Božićno pismo" za mališane

ANTONIJA ŠOLA ZA CROATIA RECORDS

Objavila je svoj prvi božićni album

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana