Kultura
IZLOŽBA U GALERIJI “SLAVKO KOPAČ”

Mladi umjetnici pokazali zavidni talent
Objavljeno 17. rujna, 2018.
VINKOVCI- U okviru programa 53. Vinkovačkih jeseni u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” otvorena izložba dvoje mladih umjetnika, Vinkovčanke Ane Čolaković i Osječanina Vjekoslava Filipovića, rodom iz Strošinaca.

Ana Čolaković završila je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg te ostvarila titulu magistar kiparstva i profesor likovne kulture. Zaposlena je u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna. Vjekoslav Filipović završio je Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, a diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odsjeku likovne kulture, diplomski studij kiparstva. Zaposlen je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku i vanjski je suradnik asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Ana Čolaković predstavila je portrete i figure modelirane u glini iz kiparskog opusa te iz slikarskog opusa aktove u tehnici akril na platnu, a riječ je o radovima nastalim unazad tri godine. Vjekoslav Filipović izložio je skulpture od drveta i terakote, apstraktne forme koje je definirao kao “artističko, umjetničko dno Panonskog mora”.

Na otvorenju izložbe poznati vinkovački akademski kipar Ivan Križanac između ostalog je rekao kako Vjekoslava Filipovića upoznao tek nedavno, ali da su ubrzo posali prijatelji:
-Njegov svijet skulpture ili arhitekture, ili oboje zajedno teško je je razlučiti i odijeliti.Materija je drvo u kojem on vidi kreatovnost mogućeg oblika, doslovno u svemu, poput tragača i nježmog melodičnog svijeta kore godova.On s drvetom razgovara, osluškuje i pronalazi viđeno i odbačeno, a zatim slijedi prirodu, poštujući materijal.Likovni izraz je poput slutnje na dio glazbala koji spaja nebo i more čudnih animalnih oblika, koje nije dovoljno samo gledati jer stvaraju želju da ih dodiruješ, tek tada bude maštu i pozivaju da otkrijemo što autor želi reći, rekao je Križanac o Vjekoslavu Filipoviću, dok je za Anine radove rekao da su priča sama za sebe.

-Mnogi umjetnici slikaju lice, kao karakter ćovjeka, no ovdje sam prvi puta vidio da jedan umjetnik tijelom govori o karakteru čovjeka.Satima sam znao gledati njene radove, jer su stvarno nešto posbno i svakako treba pomno razgledati sve njenje radove jer, kako sam rekao, svaki njen rad priča svoju priču, rekao je Ivan Križanac o radovim mlade uspješne umjetnice Ane Čolaković iz Vinkovaca.

Na otvaranju izložbe uvodnu riječ dao je kustos galerije ''Slavko Kopač'' u Vinkovcima Ivica Belamarić, dok je o dvije izložbe mladih umjetnika govorio poznati i priznati vinkovački umjetnik, akademski kipar Ivan Križanac, a izložbu je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
 
Mario Kokaj
DAROVITI MLADI SLAVONSKI UMJETNICI
Svi oni koji nisu stigli razgledati ovu impozantnu izložbu dvoje mladih umjetnika Ane Čolaković i Vjekoslava Filipovića, mogu u naredna tri tjedna, a prema reakcijama svih onih koji su bili na otvorenju, može se puno toga vidjeti.Dvoje mladih umjetnika pokazalo je veliki talent, što su potvrdili i mnogi stručnjaci na otvorenju izložbe.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike