Kultura
VIROVITIČANI U BUGARSKOJ

Dječjem žiriju najbolja je "Kaštanka"
Objavljeno 17. rujna, 2018.
Sara Lustig ponijela je titulu najbolje glumice prema ocjeni stručnoga žirija 23. međunarodnoga lutkarskoga festivala
PLOVDIV - Na 23. međunarodnom lutkarskom festivalu za odrasle i djecu Three are too many, two - not enough u Plovdivu (Bugarska) predstava A. P. Čehova Kaštanka - koja je nastala u suradnji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar - osvojila je dvije nagrade: za najbolju stranu predstavu prema ocjeni dječjeg žirija, a Sara Lustig ponijela je titulu najbolje glumice prema ocjeni stručnoga žirija, a to je ujedno bila i jedina glumačka nagrada na festivalu:
- Bio je to nastup na sjajnom i iznimno jakom festivalu, na kojem su nastupili kolege glumci iz Bugarske, Španjolske, Izraela i mnogih drugih zemalja. Predstavu smo odigrali pred prepunom dvoranom državnoga kazališta i reakcije su bile prekrasne, svi su nam čestitali. Posebice to mnogo znači jer su gotovo svi sudionici festivala bili na izvedbi naše predstave. Kaštanku je na kraju dječji žiri proglasio najboljom stranom predstavom, a našu glumicu Saru Lustig najboljom je proglasio stručni žiri. Golem je to uspjeh jer je riječ o jedinoj glumačkoj pojedinačnoj nagradi na tom festivalu. Svi smo sretni i ponosni na cijeli tim Kaštanke koja ide dalje – kaže ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš.
- Naravno da je sjajan osjećaj. Uvijek je lijepo dobiti potvrdu da je ono što radiš prepoznato i uvaženo. No bilo bi nepošteno ne spomenuti ostatak divne ekipe, jer je i ova nagrada, kao i sve ostale koje smo dobili za predstavu (ili ulogu), zapravo rezultat našega zajedničkoga rada, kreativnoga promišljanja i sinergije. Svaka je situacija, svaki događaj i svaki lik u predstavi oblikovan zajedničkim promišljanjem, pa je stoga i ova nagrada naša, a ne samo moja – kaže Sara.
- Kaštanka tim je zapravo prvo bio Nevidljiva tim. Nevidljiva je predstava koju smo radili u prvoj koprodukciji Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica, pod redateljskom palicom Nikole Zavišića. Tada smo se upoznali, stvorili odličnu radnu atmosferu i shvatili da si odlično pašemo i da bi bilo šteta opet nešto ne raditi u istoj postavi. I tada je došla Kaštanka. To su ljudi s kojima rad i u kasne noćne sate ne predstavlja problem, već dapače, uvijek je ugodan i inspirativan. Važno je oko sebe imati ljude s kojima možeš biti najbolja verzija samoga sebe, u onom kreativnom, ali isto tako i privatnom smislu. S obzirom na to da sam ja velika ljubiteljica pasa, priča me se na prvo čitanje strašno dojmila. Topla je, iskrena, bez uljepšavanja i prepuna emocija. To je priča o odanosti, prijateljstvu i ljubavi, ali i o strahu od nepoznatoga, izgubljenosti i lutanju, fizičkom i emotivnom. Mislim da svatko za sebe može pronaći komadić onoga u čemu se prepoznaje, pa je, pretpostavljam, zato tako i dobro primljena od publike. Doista uživamo u igranju Kaštanke i nadam se da će publika još dugo uživati s nama – zaključila je Sara.
Kreatorica ove sjajne predstave, Zadranka Vjera Vidov, koja potpisuje režiju predstave, prepuna je emocija:
- Nemam riječi koliko sam sretna zbog svega što se Kaštanki događa jer je krenula nekako sramežljivo. Baš se ovih dana napunilo točno godinu dana od premijere u Zadru, nastavilo se preko Zagreba i onda je krenulo po cijeloj Europi. Nagrade nam, zapravo, uopće nisu bile važne, imamo dobru ekipu, uživamo u svakom nastupu i bitno nam je od početka bilo da imamo dobru priču koju želimo pokazati široj regiji. Kada su počele stizati nagrade, shvatili smo što smo napravili. Predstavljali smo i Hrvatsku u Kini, u Pekingu. Gdje god se pojavimo, publika je oduševljena, pa ja, kao redateljica, moram biti i više nego ponosna - zaključila je Vidov.
Vladimir Grgurić
Iznimno tražena u cijelom svijetu
Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica:

- Upravo smo na priznatom zagrebačkom festivalu PIF, a od početka ovoga tjedna ponovno smo u Bugarskoj, na festivalu u Sofiji. Zatim nas se očekuje festival Jaje u Koprivnici, potom festival Assitej u Čakovcu, festival podunavskih zemalja u Rumunjskoj, festival pozorišta u Beogradu i na kraju smo na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci. To je to za ovu godinu, a siguran sam da ćemo dogodine nastaviti u istom ritmu jer je ova predstava iznimno tražena u cijelom svijetu.
sretni
I PONOSNI SU SVI U TIMU
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike