Kultura
KRALJEVIĆ ČUPERKO KAZALIŠTA SMJEŠKO

Što nas čini lijepima i pametnima?
Objavljeno 16. rujna, 2018.
ZAGREB - Kazalište Smješko u sezonu ulazi premijerom predstavom za djecu Kraljević Čuperko prema motivima istoimene bajke Charlesa Perrauta u dramatizaciji i režiji Frane Marije Vranković. Kroz predstavu namijenjenu publici 3+, upoznajemo djevojčice Sofiju (Mia Krajcar) i Kalistu (Selma Mehić) te dječaka Riqueta (Mladen Kovačić).
Premda su blizanke, kraljevne Sofija i Kalista iznimno se međusobno razlikuju. Sofija, čije ime dolazi od grčke riječi mudrost, obožava učiti i ne polaže veliku pozornost na vlastiti izgled, pa ju neki smatraju ružnom. Kalista, kojoj ime dolazi od grčke riječi najljepša, odgovara svome imenu. Razigrana je, dekoncentrirana i nespretna, zbog čega ju svi doživljavaju glupom. Kalisti u nastojanju da postane pametna pomaže kraljević Riquet. Njega druga djeca zadirkuju da je čuperko-dlakavi-štreberko, zbog čega je tužan i osamljen. Jednoga dana, hodajući šumom, Riquet upoznaje Kalistu te joj pomaže učiti, a ujedno u njoj pronalazi društvo koje nije imao. Scenografiju i kostime potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, glazbu Damir Šimunović, koreografiju Selma Mehić, a predstavu je producirala Mirta Zečević. Prva izvedba predstave održat će se na Sceni Gorica u nedjelju, 23. rujna, s početkom u 17 sati.
Kazalište Smješko profesionalna je nevladina umjetnička kazališna organizacija, osnovana još 2001. Brojne njihove predstave osvojile su nagrade. N.Vek.
REPERTOAR KAZALIŠTA SMJEŠKO
Kazalište Smješko 2017. pokrenulo je ciklus dokumentarno-dramskih predstava za odrasle i mlade. Prva je Kakva majka, takva kći o djetinjstvu i mladosti Marije Jurić Zagorke (Nagrada Zlatna Murva za najbolje žensku uloge Miji Krajcar i Mirti Zečević te za najbolju predstavu u cjelini). U pripremi je Ivana u svijetu bajki.

Mnoge su njihove predstava za djecu osvojile uistinu veliki broj nagrada, poput Pavao i njegov Glavao iz 2003., Moja obitelj i jedan jež iz 2014., Princeza i svinjar (2015.), a izveli su i Ninin svijet mjehurića, Šumu Striborovu...
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike