Sport
POLUFINALE DAVIS CUPA

Amerikanci dobili triler parova i produžili nadu
Objavljeno 15. rujna, 2018.

Tenisači Amerike dobili su igru parova i smanjili na 2-1 protiv Hrvatske u polufinalu Davis Cupa koji se igra u zadarskom sportskom centru Višnjik. Marin Čilić i Borna Ćorić u petak su dobili oba singla pa je Hrvatska subotu dočekala s ukupnim vodstvom od 2-0, no u parovma nije uspjela osvojiti odlučujući bod, pa će  odluka o finalistu ipak pasti u nedjelju.
Nadali smo se kako će Hrvatska potvrditi finale već u subotu, no par Ivan Dodig/Mate Pavić poražen je u maratonskom meču nakon četiri sata i 43 minute igre od Mike Bryana i Ryana Harrisona sa 7:5, 7:6 (6), 1:6, 6:7 (5), 7:6 (5).


- Nije sve gotovo, Hrvatska je u Portlandu okrenula ukupno vodstvo od 2:0, pa dokle god igramo uvijek postoji nada. Došli smo ovdje po pobjedu i još ništa nije gotovo, kazao je izbornik američke teniske reprezentacije Jim Courier nakon što je Hrvatska prvi dan polufinalnog obračuna završila s ogromnih 2-0. U petak je ta priča izgledala samo kao "američko zavaravanje i hrabrenje samoga sebe", no nije bila bez pokrića.


U subotu je američki par pokazao kako doista nije sve gotovo, Dodig i povratnik u našu reprezentaciju Mate Pavić odigrali su nevjerojatan meč, ali ni to nije bilo dovoljno Drama od pet setova je ponudila niz lijepih poena, preokreta, nevjerojatnih raspleta... i pobjedu Amerikanaca, koji su u prva dva seta bili u zaostatku, ali su u oba navrata odlično odigrali završnicu i otišli do velikih 2:0 u setovima. No, to je bio tek uvod u dramu. Dodig i Pavić su došli do ruba i onda zaigrali odlično, Amerikanci su se pak malo opustili i u trećem setu uzeli samo jedan, jedini gem. Četvrta dionica je također otišla u 13. igru, hrvatska kombinacija je u tie-breaku bila u stalnoj prednosti i izjednačila na 2:2.


Odlučujći set je počeo u znaku Amerikanaca koji su odmah na početku napravili break za veliku prednost. Hrvatski tenisači su i to uspjeli nadoknadit, ali u drami tie-breaka petog seta nisu našli rešenje za "rezervni" američki par. Amerikanci su dobili parove i produžili nad da mogu Hrvatskoj uzvratiti za prethodna četiri poraza, posebice onaj iz 2016. u Portlandu kad je SAD nakon prvog dana dvoboja imao vodstvo od 2:0, a na kraju izgubio 3:2. No, teško da će se u Zadru ponoviti Portland, jer Hrvatska za nedjelju ima jake adute za singl.
Hrvatska nije uspjela već nakon subote riješiti posao i osigurati mjesto u finalu, ali još smo u prednost, a treći odlučujući bod može osigurati već Čilić koji u prvom nedjeljnom meču  igra protiv Steve Johnsona. Ako Čilić slučajno uprska, stvar može spasiti Ćorić. Amerikanci su uzeli bod u parovima, ali Hrvatska ostaje favorit za plasman u finale koje se igra od 23. do 25. studenoga. Francuska je već tamo, u subotu je povela s nedostižnih 3-0 protiv Španjolske i izborla meč za naslov i čeka suparnika, Hrvatsku ili Ameriku. I. Liović

HRVATSKA - SAD 2:1

PETAK
Borna Ćorić - Steve Johnson 6:4, 7:6 (4), 6:3
Marin Čilić - Frances Tiafoe 6:1, 6:3, 7:6 (5)

SUBOTA
Ivan Dodig/Mate Pavić - Mike Bryan/Ryan Harrison 5:7, 6:7 (6), 6:1, 7:6 (5), 6:7 (5)

NEDJELJA (11 SATI)
Čilić - Johnson
Ćorić - Tiafoe

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike