Zdravlje
DENTALNO ZDRAVLJE

Na prvi pregled ortodontu već u dobi od sedam godina
Objavljeno 17. rujna, 2018.
U današnje se vrijeme prednost daje fiksnoj terapiji ortodontskih anomalija

Čak ni kada su sretni, neki ljudi ne žele pokazati svoj osmijeh. Odbijaju se nasmiješiti ili rukom prekrivaju usta. Vjerujem da se svatko od nas u ovom trenutku može sjetiti bar jedne takve osobe. Razlog je tomu osjećaj nezadovoljstva i nelagode zbog izgleda zuba. Uz socijalne i psihološke teškoće, nepravilnosti zuba pogoduju pojačanom stvaranju karijesa, oštećenjima zuba, bolovima u žvačnom zglobu, nepravilnom izgovaranju pojedinih glasova i sl.



Tko su ortodonti?

Ortodont je doktor dentalne medicine koji je nakon studija završio i trogodišnju specijalizaciju iz ortodoncije. Specijalist ortodoncije bavi se prevencijom i liječenjem nepravilnog položaja zuba, odnosa među zubima i čeljustima. Bavi se planiranjem pojedinačne terapije za svakog pacijenta ovisno o anomaliji koju ima i njezinu ispravljanju izradom aparata prilagođenog svakom pacijentu.

Kada je pravo vrijeme?

Na prvi pregled ortodontu trebalo bi ići sa sedam godina, čak i ako dijete nema vidljivu anomaliju. U to vrijeme još se uvijek razvijaju čeljusti i počela je mijena mliječnih zuba u trajne, tako da ima dovoljno vremena za pravovremeni početak ortodontske terapije, naravno ako se pokaže potreba za njom. Dok su prije u liječenju ortodontskih anomalija zastupljenije bile mobilne naprave, u današnje vrijeme prednost se daje fiksnoj terapiji. Razlog je tomu činjenica da se većina anomalija fiksnom terapijom može ispraviti brže i učinkovitije nego mobilnom napravom. Zašto je tomu tako, vrlo je jednostavno odgovoriti. Uz činjenicu da je terapija mobilnom napravom ograničena, jer omogućuje samo određene pomake zuba, najveću ulogu ima suradnja pacijenta s doktorom. Učinak ortodontske terapije, kao i svake druge, naravno, ovisi i o uporabi naprave koja je osmišljena u svrhu terapije pa je stoga prvenstveni nedostatak mobilne naprave činjenica da njezin učinak ovisi o suradnji pacijenta, tj. koliko će ju pacijent nositi. Zbog toga, ako ne postoji potreba za ranom terapijom mobilnom napravom, za većinu anomalija čeka se nicanje svih trajnih zuba kako bi se mogla primijeniti fiksna terapija. Najpogodnije je vrijeme za početak ortodontske terapije između 9. i 14. godina.

Postoji li dobna granica?

Dobna granca za ispravljanje zuba, srećom, ne postoji. Prije su uglavnom zubi ispravljani djeci kako bi se ispravile nepravilnosti zagriza. No u današnje vrijeme sve viših estetskih standarda i želje za lijepim i zdravim tijelom dobne granice ne postoje. Za ispravljanje zuba i uljepšavanje osmijeha nikada nije kasno. Naravno da je poželjnije da se nepravilnosti isprave ranije u životu, prije nego što dovedu do popratnih oštećenja organizma, ali ako ste to propustili kada ste bili mlađi, imate priliku bilo kada ispraviti propust.

Koliko traje ortodontska terapija?

Prava ortodontska terapija fiksnom napravom traje od jedne do tri godine, ovisno o anomaliji. U posljednje vrijeme, pod utjecajem užurbanog načina života i želje za svim odmah, javljaju se razne "brze" terapije, koje za samo nekoliko mjeseci obećavaju ravne zube. Potrebno je razjasniti da pomicanje zuba kroz kost nije igra i da je za takvu terapiju potrebno vrijeme kako bi bila ispravno izvedena i dugotrajnih rezultata. Stabilan rezultat dobiven ortodontskom terapijom moguće je postići jedino

ako su zubi gornje i donje čeljusti nakon terapije u takozvanoj zaključanoj okluziji, tj. ako međusobno sjedaju poput ključa u bravu. To je razlog zbog kojega u terapiju trebaju biti uključeni zubi obiju čeljusti, jer jedino postizanjem pravilnog zagriza postižemo i trajne rezultate. Ako samo poravnamo prednje zube u nekoliko mjeseci, a ne vodimo brigu o zagrizu, dobivamo maskirani problem. Anomalija će se vraćati u svoje stanje prije terapije, a svi problemi zbog nepravilnog zagriza i dalje postoje.
Piše: Tanja Sikora, dr. med. dent.spec. ortodoncijeortodoncija.sikora@gmail.com
NE ZABORAVITE!
* Ne morate biti ni doktor dentalne medicine, a kamoli specijalist ortodoncije da biste prepoznali lijep i iskren osmijeh.

* Razmislite koliko vas osoba privuče toplinom osmijeha ili odbije ozbiljnim hladnim stavom a da ne znate išta o njoj. Naša prihvaćenost u društvu, uspjeh u karijeri i životu općenito uvelike ovise o našem stavu. Prije svega o stavu prema samomu sebi, jer jedino samosvjesna i zadovoljna osoba može pružiti ugodu drugima.

* Omogućite sebi i svojoj djeci zdrav i lijep osmijeh!
NA TERET HZZO-a
Na ortodontsku terapiju o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje imaju pravo djeca do 18 godina za koju se na ortodontskom pregledu utvrdi da imaju anomaliju čije liječenje plaća HZZO.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike