Regija
SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK

Ban Šokčević se vratio na svoj trg u svoj grad
Objavljeno 15. rujna, 2018.

Na središnjem vinkovačkom trgu koji nosi njegovo ime, svečano je otkriven spomenik prvom i jedinom banu rođenom u Vinkovcima, banu Josipu Šokčeviću, rad akademskog kipara iz Zagreba Ivana Kujundžića. U sklopu prigodnog programa u kojemu su sudjelovali Vinkovački šokački rodovi, svečana postrojba Hrvatskog sokola, muška pjevačka grupa Lipe i glumci koji su kroz kratki igrokaz prikazala zasluge banovanja bana Šokčevića, spomenik su zajedno otkrili ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijela Žlac, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i mr Zlatko Virc, začetnik i uporni promicatelj ideje o postavljanju spomenika vinkovačkom velikanu.

Gradonačelnik Bosančić je rekao kako mu je drago što je spomenik napokon postavljen na trgu koji nosi njegovo ime .

-Kako su to znali reći za njega 'naše gore list', ban Josip Šokčević se vratio na njegov trg u njegov grad. Grad koji je obilježen željeznicom, ali željeznicom za koju je baš on inzistirao da skrene prema Vinkovcima. Puno je velikih stvari napravio za Hrvatsku, za Vinkovce. Ban Šokčević je naš Vinkovčanin koji zaslužuje jedan lijep spomenik u svom gradu. Nadam se da smo u tome uspjeli, vidjet ćemo kako će građani reagirati, ali drago mi je što je konačno došao trenutak da otkrijemo našem banu, hrvatskom banu, banu Šokčeviću, spomenik u središtu grada Vinkovaca – rekao je Bosančić.

Kako je nastao spomenik, govorio je autor Ivan Kujundžić prisjetivši se kako je skicu počeo raditi još negdje kod davnog susreta s hrvatskim sokolarima koji su tada bili u akciji povratka posmrtnih ostataka bana Šokčevića iz Beča.

-Tada smo došli na ideju o podizanju spomenika banu u Vinkovcima. Nažalost, trebalo je puno vremena proći kako bi se došlo do financijskih i drugih mogućnosti da se ovo realizira i danas sam posebno sretan što ćemo ovdje u Vinkovcima, na njegovom trgu, otkriti i blagosloviti spomenik banu Šokčeviću –rekao je autor Ivan Kujundžić dodajući kako je bana Josipa Šokčevića prikazao je u nadnaravnoj veličini od 2 metra i 25 centimetara,  skulptura je od bronce i patinirana bez voštenja te će boju mijenjati ovisno o vremenskim prilikama, a nalazi se na postamentu od bračkog kamena.

Mr Zlatko Virc koji se najviše zalagao za spomenik zbog banova značenja u povijesti hrvatskog naroda i stoga što je on jedini ban rođen u Vinkovcima.

-Zahvaljujući banu Šokčeviću, održana je Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska izložba koja je imala vrlo značajnu ulogu u razvoju i procvatu gospodarstva. Na njegov je zahtjev Hrvatskoj vraćen teritorij Vojvodine, a za njegova banovanja donesena je i odluka o osnivanju tadašnje JAZU danas HAZU, izglasan je Kazališni zakon, osnovan Stol sedmorice, a hrvatski jezik postao je službeni u javnoj komunikaciji – podsjetio je mr Virc. O Kujundžićevu radu i značaju bana Šokčevića, govorio je kritičar i povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak. M.F.

Najčitanije iz rubrike