Sport
KVALIFIKACIJE ZA SVJETSKI KOŠARKAŠKI KUP

Nakon poraza u Osijeku Hrvatska se još udaljila od Kine
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Hrvatska predvođena našim NBA igračima poražena od oslabljene Litve

Poraz na startu drugog dijela kvalifikacija za Svjetski kup doživjeli su košarkaši Hrvatske u sjajnoj atmosferi Gradskog vrta. Niti sjajan dekor nije pomogao našoj selekciji koja si je sada itekako otežala prolaz do Kine. Litva je na kraju utišala tribine, a izborniku Draženu Anzulovića dala dodatne razloge za brigu. S druge strane, sastav Dainiusa Adomaitisa je gotovo i teoretski potvrdio odlazak u Aziju 2019. godine, jer nakon osječke utakmice imaju perfektnih 7-0.


Mi smo na 3-4, a prigodu za poravanje skora imat ćemo u ponedjeljak navečer u Gdanjsku gdje nas čeka Poljska, koja je juler izgubila kod Italije (102:82), dok je u trećoj utakmici naše J skupine uspješan gost bila Mađarska, koja je slavila u Nizozemskoj (74:59).

Čekali Bogdanovića

To što su Litvanci u Gradski vrt stigli bez nekolicine svojih najboljih igrača, nije nam nimalo olakšalo posao. Naprotiv, vidjelo se da su "zeleni" potpuno rasterećeni, ali itekako motivirani da nastave svoj pobjednički niz u kvalifikacijama. U Osijek su stigli sa šest pobjeda u nizu, a nama je sušno bila potrebna četvrta. Naš izboirnik Dražen Anzulović u utakmicu je krenuo s petorkom Stipčević, Bilinovac, Bogdanović, Šarić i Zubac. Više od dvije minute bilo je potrebno da postignemo prve poene (Bilinovac), a do sredine prve dionice rezultat je bio poravnat (9:9). Tada je iz igre morao naš centar Zubac zbog dvije osobne pogreške što je oslabilo obranu. Srćom da je Šarić bio rasoložen, njegovih devet poena u deset minuta držačo nas je u rezuiltatskom priključku. Njega smo počeli gubiti u drugoj dionici, Hrvatska ju je odigrala ispod svake razine. Nismo dobili igrača koji bi se priključioi Šariću, koji je također stao, a posebno je zabrinjavajući bio učinak našeg najboljeg strijelca Bogdanovića. Bojanu ništa nije polazilo za rukom, nakon što je promašio osam lopti, prve poene zabio je tek u 18. minuti, ali iz slobodnih bacanja. U tim trenucima s tribina s zaorilo "Babo, Babo", publika je bila svjesna da bez pravog njegovog učinka, teško da ćemo moći parirati Litvancima, Oni su pak s druge strane pokazali zašto su bez poraza. Igrali su svoju prepoznatljivu igru, brzu, sa dosta prodora, a dobro se zna da su i kvalitetni šueri. U 18. minuti, gosti su prvi puta imali dvoznamenkastu prednost (29:39), ubrzo su imali i rekordnih +12 u prvom dijelu. No, uspjeli smo nekako do kraja smanjiti minus, iako smo zabijali samo iz slobodnih bacanja. U drugoj dionici, očajan napadački učinak, svega jedan ubačaj iz igre i deset pogođenih "slobodnjaka" uz četiri promašaja. Stoga je zaostatak još bio i dobar. U 20. minuti Bogdanović je napokon zabio tricu, a tim košem postao je i najboji strijelac Hrvatske u povijesti, na čelu je zamjenio Dina Rađu. Na odmor je Litva otišla sa 36:43, a Gradski vrt je imao samo jednu želju, a to je bolju Hrvatsku u drugih 20 minuta.

Ostali kratki


Uvodni dio treće dionice bio je na tragu dosadašnjeg dijela dvoboja. Gosti su otišli na +11 (39:50), a onda je buđenje napokon najavio Bogdanović, Zabio je pet poena u nizu, još da smo realizirali dva "zicera" bio bi i bolje od 44:50 koliko je semafor pokazivao u 22. minuti. Liitvanci su potom odgovorili sa serijom 6:0, ali bilo je i tada vidljivo da Htrvatska može okrenuti zaostatak i biti do kraja u utakmici. Bogdanović nas je držao u igri, zabio je 15 poena u trećoj dionici, ali iz minusa nije bilo lagano izaći. Napad je proradio, ali trebalo je u završnih deset minuta i što je bolje mogući zatvoriti prilaze svom košu. Malo po malo, stizali smo prednost, i u 38. minuti napokon smo tricom Simona došli do izjednačenja (73:73). Posljednje smo imali na kraju prve četvrtine (21:21). Ipak, Juškevičius ponovo unosi nervozou, zabija tricu, a na drugoj strani mi opet nemamo pravo riješenje. U 39. Gudaitis zabija samo jedno bacanja a Zubac zakucava za 75:77. Do kraja je ostalo 93 sekunde. Kalnietis promašuje, a mi propuštamo prvu prigodu za poravanje, možda čak i prvo vodstvo na utakmici. Lopta je u tim trenucima za nas bila kao vruć krumpir. Nažalost ne i za najiskunijeg Kalnietisa, koji 35.6 sekundi porije kraja iz ugla pogađa tricu za 75:80. Trebalo nam je čudo u samoj završnici. Nažalost ništa od toga, Bogdanović je prodao loptu, a Juškevičius je zabio dva bacanja za 77:82. U tim trenucima u dvorani se najviše čula pjesma litvanskih navijača, njih 60-tak stiglo je u grad na Dravi. Mala nada se ukazala 4.3 sekunde prije kraja, Simonova trica za 80:83. Odmah smo napravili prekršaj na Kalnietisu, koji zabija jedno bacanja. za kraj je stigla još jedna trica Simona, ali slaba je to utjeha. Poraz je bio neizbježan, ali zaslužen.
Nino Benčina
HRVATSKA 83

LITVA 84

OSIJEK - SD Gradski vrt. Gledatelja: 4.200. Suci: Conde (Španjolska), Yilmaz (Turska) i Horozov (Bugarska).

HRVATSKA: Perić, Kalajžić, Stipčević, Simon 16 (1-2), Mustapić 3 (1-2), Šarić 19 (3-4), Bilinovac 3 (1-2), Zubčić, Ramljak 3, Zubac 11 (5-6), Žižić 6 (4-4), Bogdanović 22 (6-6).

LITVA: Kairys 6 (2-2), Kalnietis 15 (3-4), Gailius, Juškevičius 14 (3-4), Seibutis 6, Kuzminskas 2, Bendžius 16 (2-2), Giedraitis 5, Želionis 2, Lekavičius 10 (2-2), Gudaitis 2 82-4), Ulanovas 6.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA:21:21, 15:22, 19:20, 28:21
NIKAD PUNIJI GRADSKI VRT, RAĐI SLAVONSKI ŠEŠIR
Nikada dosada u dvorani Gradski vrt nije bilo više gledatelja na nekoj sportskoj priredbi. Košarkaški spektall privukao je na tribine oko 4.200 gledatelja. Znamo da službeni kapacitet iznosi nešto više od 3.500 sjedalica. Posebno za ovu prigodu bile su montirane i dodatne tribine, tako da je brojka premašila četiri tisuće. Navijači su u Osijeku i Slavoniji još jendom pokazali kako se navija za Hrvatsku. Bili su šesti igrač, klasični hitovi "U boj, u boj...", "Inati se Slavonijo", "Lijepa li si" dizali su atmosferu. Dvorana je grmjela i prije prvog podbacivanja. Ovacije je dobio Dino Rađa, odnedavni član Košarkaške kuće slavnih. Uz jedan od poklona, slavonski šešir koji mu je uručio gradonačelnik Ivica Vrkić, legendarni hrvatski košarkaš zahvalio je čestitkama. Bilo je i gostujućih pristaša, njih 60 bilo je bučno, a na kraju su čak uzvikivali i Hrvatska, Hrvatska.
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike