Regija
NAPOKON FINANCIJSKA STABILNOST

Vlašić: Gimnazija riješila vrlo stara dugovanja od više stotina tisuća kuna
Objavljeno 15. rujna, 2018.
POŽEGA - Nakon prvih sto dana otkako je postala ravnateljicom Gimnazije, dr. sc. Vesna Vlašić, kako je rekla, zadovoljna je situacijom jer je uspjela stabilizirati financijsko stanje. Naime, Gimnazija je desetak godina vrlo loše financijski poslovala.
- Uz pomoć osnivača, Požeško-slavonske županije, uspjela sam riješiti vrlo stara dugovanja od više stotina tisuća kuna. To mi je bio prioritet jer teško je raditi s tolikim gubitkom. Nadam se da će s pomoću sredstava koja dobivamo od Ministarstva obrazovanja, decentraliziranih sredstava od Požeško-slavonske županije, donacija i sredstava od raznih natječaja i projekata na koje ćemo se redovito javljati financijsko poslovanje biti ubuduće stabilno – kazala je ravnateljica Vlašić, koja sprema i određene racionalizacije u poslovanju. Broj učenika smanjio se u desetak godina, prostor je ostao isti, tehnologija je sve sofisticiranija i traži stalno nova ulaganja.
Gimnazija je u cijelosti uspjela popuniti upisnu kvotu za pet razreda po 20 učenika.
– Upisana su dva razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, dva razreda opće gimnazije i jedan razred jezične gimnazije. U odnosu prema prošloj godini dobili smo jedan razred, i to jezične gimnazije, više. Interes za našu školu bio je velik, mogli smo upisati i više učenika, ali od Ministarstva smo imali dopušteno ovih pet odjela. Ukupno imamo 19 razrednih odjela – kaže Vlašić, zadovoljna i rezultatima državne mature.
- Učenik Mario Borna Mjertan napisao je najbolji esej u državi i osvojio svih 100 bodova te je dobio novčanu nagradu ministrice Blaženke Divjak. Još nekoliko učenika ostvarilo je vrhunske rezultate na maturi. Od 131 učenika koji je izišao na državnu maturu, njih 79 upisalo je željeni fakultet, što dovoljno govori o kvaliteti obrazovanja koju su učenici dobili u našoj gimnaziji - naglašava ravnateljica.
Veliki problem Gimnazije je održavanje nastave tjelesnog odgoja jer nema sportsku dvoranu. Potpisan je ugovor s Javnom ustanovom za upravljanje sportskim objektima Grada Požege i ubuduće će se nastava održavati u Sportskoj dvorani "Tomislav Pirc". Za novu sportsku dvoranu uz Gimnaziju postoji projekt i troškovnik od približno 33 milijuna kuna, a Vlašić se nada da će se sagraditi u njezinu petogodišnjem mandatu. Rješavaju se imovinskopravni odnosi jer Gimnazija još nije vlasnik sadašnje zgrade ni zemljišta gdje se treba graditi dvorana, a vlasništvo je uvjet za apliciranje na EU sredstva. AGM Kruna
U Gimnaziji se školuje 399 učenika i 61 učenik iz Srednje glazbene škole koji u njoj pohađa opće predmete
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana