Regija
MEĐUNARODNI SIMPOZIJ

Palijativna je skrb najbolje razvijena na kontinentu RH
Objavljeno 14. rujna, 2018.
NAŠICE - Hrvatska udruga medicinskih sestara Podružnica Opće županijske bolnice Našice i Opća županijska bolnica Našice, uz svesrdnu Grada, Hrvatske komore medicinskih sestara, Ministarstva hrvatskih branitelja i Osječko-baranjske županije, organizirali su međunarodni simpozij palijativne skrbi na kojemu je održano niz stručno-edukacijskih predavanja.
Nakon pozdravnih riječi pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo u OŽB-u Našice i predsjednice HUMS-a Našice – Zvjezdane Gvozdanović te ravnatelja našičke bolnice i dogradonačelnika dr. Hrvoja Šimića, skupu su se obratile i županijska pročelnica za zdravstvo Ivana Stanić te predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec.
Među predavačima bila je Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, koja je govorila o stanju i perspektivama palijativne skrbi. Naglasila je da u Hrvatskoj postoji 15 mobilnih palijativnih timova u domovima zdravlja i isto toliko koordinatora. U nekim dijelovima postoji jako dobro razvijena palijativna skrb, neki su tek počeli razvijati tu djelatnost, a nažalost veći dio stanovništva nema osiguranu tu skrb.
- U svim županijama imamo neki oblik palijative. Najrazvijenija je u kontinentalnoj Hrvatskoj, a iskočili su Vukovar, Osijek i Našice. Palijativna skrb fantastično funkcionira i u Istri, a posebno je dobro organizirana u Dubrovniku i Rijeci. Na razvoj skrbi jako velik utjecaj ima lokalna zajednica - izjavila je Vučevac.S.F.
200 sudionika na simpoziju
U Našicama su na simpoziju zajednički sudjelovali brojni liječnici, medicinske sestre, psiholozi, socijalni radnici i fizioterapeuti. Kako je priopćeno od strane organizatora, sudjelovali su predstavnici čak 30 zdravstvenih ustanova, tri sveučilišta i sedam udruga civilnog društva iz Hrvatske i Slovenije. “Simpozij raste iz godine u godinu i ove godine imamo dvjestotinjak sudionika na njemu. Ovaj simpozij koristimo za edukaciju i senzibiliziranje ne samo zdravstvenih nego i svih ostalih djelatnika koji su zaposleni u zdravstvu kao što su spremačice, servirke i tehničko osoblje”, rekla je Zvjezdana Gvozdanović, predsjednica organizacijskog odbora međunarodnog simpozija palijativne skrbi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike