Osijek
KOORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA

Županija pokrenula projekt gradnje skloništa za napuštene životinje
Objavljeno 15. rujna, 2018.

Na jučer održanoj koordinaciji gradonačelnika i načelnika s područja Osječko-baranjske županije predstavljena je inicijativa za gradnju, odnosno osnivanje zajedničkoga skloništa za napuštene životinje na području Osječko-baranjske županije. Iako, prema Zakonu o zaštiti životinja, Županija nema velike ingerencije za zbrinjavanje napuštenih životinja, župan Ivan Anušić je prepoznao da je to iznimno važno pitanje za sve općine i gradove koji nisu osigurali ono što je Zakon propisao - zaključili ugovore s osobama koje su registrirane za zbrinjavanje napuštenih životinja.


- Slijedom toga, suglasan je da krenemo u zajedničku organizaciju skloništa koje bi zadovoljavalo sve propisane uvjete, a Županija je spremna sama osigurati određena financijska sredstva za gradnju. Potrebno je pronaći lokaciju pristupačnu svim jedinicama lokalne samouprave i zato nam treba njihovo očitovanje jesu li spremni krenuti u zajedničku gradnju takvog skloništa. Potreban nam je i podatak o broju napuštenih životinja na njihovu području zbog utvrđivanja potrebnih kapaciteta, a time se određuje i broj zaposlenika u skloništu, kao i koliki su troškovi koje bi trebali snositi. Županija je spremna za organizaciju toga, ali bez općina i gradova ovaj projekt ne bi mogli realizirati - istaknula je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu.
Najavila je kako će iz Županije idući tjedan svim općinama i gradovima biti dostavljen anketni upitnik, na temelju kojeg će početi priprema studije s podacima o lokaciji, modelu, kapacitetu, stručnom radu te financiranju investicije i kasnije održavanje budućeg skloništa za napuštene životinje. Inače, sada postoji samo Azil u Osijeku, koji brine za potrebe Grada te u Belom Manastiru, koji ima kapacitet 25 pasa i trenutno mu je zabranjen rad.
Koordinaciju je vodio zamjenik župana Goran Ivanović koji je uvodno upozorio na probleme u realizaciji pet aglomeracija. Njihova vrijednost je oko milijardu kuna te je nedopustivo da se umjesto gradnje s nepovratnim sredstvima Europske unije dogodi da teret padne na lokalnu i regionalnu samoupravu.
- Projekti aglomeracija loše stoje, pa župan Ivan Anušić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pokušavaju ubrzati procese i omogućiti njihovu realizaciju. Komunalne tvrtke kao nositelji projekata moraju se probuditi i aktivnije provoditi programe o kojima ovisi sudbina općina i gradova, a Županija i njezine stručne službe su vam na raspolaganju za svaku pomoć - rekao je Ivanović te najavio da će se o problematici aglomeracije za područje Valpovštine raspravljati na sastanku u Zagrebu već početkom idućeg tjedna, a slijede sastanci i o drugim aglomeracijama, naglasio je Ivanović.
Gradonačelnici i načelnici općina informirani su o javnom pozivu za dodjelu potpora izradu i izmjenu prostornih planova jedinica lokalne samouprave, potom o dodjeli stipendija učenicima i studentima, o problematici naplate naknade za ozakonjenje nezakonito sagrađenih zgrada te o razvoju javne turističke infrastrukture. Naposljetku informirani su i o procesu formiranja Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije. D.Kuštro
Počinju pripreme u odabiru lokacije, modelu, kapacitetu te financiranju i održavanju budućeg skloništa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike