Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i ove su godine imali priliku pohađali ljetnu praktičnu nastavu, što je praksa koju je ta škola uvela prije 12 godina, kako bi se učenici, stjecanjem novih znanja, radnih navika i svega onoga što ne mogu naučiti u školskim klupama, što bolje pripremili za tržište rada.
Tijekom školske godine svi oni dužni su pohađati praktičnu nastavu u trajanju od 182 sata, što je uvjet za upis u iduću školsku godinu. Međutim, na jednu od ljetnih destinacija, a riječ je o Njivicama, Opatiji, Kraljevici i Svetom Martinu na Muri, odlaze samo oni koji dobiju preporuku mentora, odnosno profesora stručnih predmeta, ovisno o ispunjavanju školskih obveza te ocjenama. Tako je u posljednjih nekoliko godina oko 150 učenika imalo priliku kroz sezonski posao usavršiti postojeća znanja, ali i steći neka nova, uz mentorstvo odgovornih osoba u restoranima i hotelskim objektima u kojima su boravili.
- Mišljenja sam da je to nužno za djecu. Kada je u pitanju njihova struka, praktična nastava pruža im najviše, i u odgojnom i u stručnom smislu. Oni odlaze od kuće na 35 dana, borave u nekom od turističkih mjesta gdje su hoteli s kojima surađujemo, upoznaju mjesto i ljude, u stalnom su kontakstu s gostima, upoznaju tehnologiju kakvu ovdje nemaju prilike vidjeti, te tako stiču neprocjenjivo iskustvo. To je, također, svojevrstan način da ih prisilimo da budu bolji učenici, jer ako ne ispunjavaju školske obveze, neće imati priliku ići na ljetnu praksu - rekao nam je ravnatelj škole Blaško Menalo.
Pohvale u javnosti
Sezonski posao na Jadranu, poznato je svakome tko ga je bar jednom obavljao, neovisno o vrsti posla, prilično je zahtjevan i naporan. Učenici koji uspješno odrade ovaj dio nastave lakše će se osamostaliti i zaposliti nakon što završe školovanje. Da sve prođe u redu, a do sada je suradnja Ugostiteljsko-turističke škole i hotela u kojima učenici pohađaju praktičnu nastavu bila vrlo uspješna, brinu se mentori koji na more odlaze zajedno s djecom.
U razgovoru s učenicima doznali smo kako ih ovakav oblik nastave uvijek veseli, iako mladi i nedovoljno iskusni, svjesni su da je to najbolja moguća priprema za tržište rada koje ih u skorašnjoj budućnosti očekuje. Dio je učenika, točnije njih devet, bio ove godine na praksi u Njemačkoj, što je rezultat suradnje s njemačkim zavodom za zapošljavanje.
- Drugu godinu zaredom bila sam na praksi u Njemačkoj, u selu Bad Birnbach, u malom obiteljskom hotelu. Radila sam na doručku, točno određenu satnicu nisam imala, radila bih onoliko koliko je bilo potrebno dok sve ne završimo. Što se tiče školovanja i prakse, moram reći da su Nijemci to zaista dobro organizirali. U međuvremenu sam svladala i osnove njemačkog jezika te bih se rado jednog dana tamo i vratila - rekla nam je učenica 4. razreda Ema Kovčalija.
Učenici David Romić i Dorian Višnjić, prema riječima ravnatelja Menala, dva vrlo marljiva mladića, toliko su zadivili svog mentora u hotelu u Svetom Martinu na Muri da je o njima objavio tekst na lokalnom portalu.
- Postavljali su pitanja i željeli isprobati u praksi neke elemente svog budućeg zanimanja, ispitivali zašto se nešto smije, a zašto ne smije i koje su prednosti ili nedostatci nekog postupka u poslu. Ni na jedan zadatak nisu rekli ne i širili su pozitivu cijelo vrijeme, dali su mi novi poticaj i vjeru u mlade ljude - napisao je mentor.
Prijateljstvo i znanje
Talija Batrnek, učenica razreda iz kojeg dolaze svi naši sugovornici, smjera turističko-hotelijerski komercijalist, radila je na poziciji konobarice u Opatiji.
- Radila sam u hotelu Milenijum, bilo je stvarno super, ekipa na poslu je bila bolja nego što sam očekivala, stvarno se može puno naučiti. Puno je bolje učiti kroz izravno iskustvo i praksu, nego sjediti u učionici sedam sati i samo zapisivati - poručila je Talija.
Mirna Kozina bila je u Uvali Scott u Kraljevici, također je radila kao konobarica.
- Mislim da je kuharima bilo puno lakše nego nama jer su radili ili prvu ili drugu smjenu, mi smo stalno radili dvokratno. Problem nam je nastajao kada bismo imali slobodan dan jer nismo imali što raditi, to je malo mjesto, nema animacije, nema zabave, doslovno samo restoran, kafić i plaža, tako da smo obično bili u sobi ili bi se snašli pa otišli do Rijeke - kaže Mirna.
Da se praktična nastava u pravilu odvija u prijateljskoj i vedroj atmosferi, uz spremnost mentora da upute buduće kolege u sve tajne zanimanja za koje se osposobljavaju, potvrdila nam je i Doris Vorih.
- Bila sam u Njivicama, u hotelu Jadran, tamo je bolje zbog šefa koji je odličan, pokazao nam je puno toga i imali smo frendovski odnos s njim. I ostali su nam pokazivali sve što nas je zanimalo, radila sam na doručku i večeri, a u slobodno sam vrijeme spavala kako bih se odmorila, jer Njivice su malo mjesto na moru gdje nema puno zabavnih sadržaja - ističe Doris.
Ivan Alilović
150
učenika do sada je dobilo prigodu za sezonski posao u nekoliko hotela s kojima surađuje škola
ŠTO KAŽE RAVNATELJ
- U dobrim smo poslovnim i prijateljskim odnosima s hotelima u koje djeca odlaze, tako da svi od toga imaju koristi. Postoji i suradnja kroz stipendije, međutim, u tom slučaju nakon završetka školovanja imaju obvezu neko vrijeme provesti u tvrtki koja ih je stipendirala. Škola sve organizira, s učenicima na ljetnu praksu odlaze odgojitelji, uglavnom profesori stručnih predmeta. Mi smo sve ove godine prisutni u hotelu Milenij u Opatiji, hotelu Njivice u Njivicama, Uvali Scott u Kraljevici i Toplicama u Sv. Martinu na Muri - kaže Menalo.