Sport
POLUFINAE DAVIS CUPA: HRVATSKA - SAD

Hrvatska korak do finala
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Marin Čilić je 37. ostvarenom pobjedom postao najuspješniji hrvatski tenisač u Davis Cupu

Tenisači Hrvatske korak su do plasmana u finale Davis Cupa! Za prolaz im treba samo još jedan jedini bod. Nakon prvog dana polufinalnog dvoboja u zadarskom Višnjiku Hrvatska protiv Amerikanaca vodi s 2:0 i već danas u igri parova može doći do pobjedničkog poena i treći put u povijesti osigurati mjesto velikom finalu Davis Cupa.


Hrvatskoj je prednost donio Borna Ćorić koji je u prvom susretu polfinala sa 6:4, 7:6 (4), 6:3 pobijedio Stevea Johnsona, dok je idealan petak zaključio Marin Čilić trijumfom nad 20-godišnjim Francesom Tiafoeom sa 6:1, 6:3, 7:6 (5).

Borna za prednost

Polufinalni obračun Hrvatske i Amerike otvorili su Ćorić i Johnson, Amerikanac je prije godinu dana svladao Ćorića na zemlji Roland Garrosa, ali na zadarskoj zemlji nije imao previše izgleda. Prijetio je u drugom setu, ali Borna je ostao čvrst i koncentriran, izvukao se iz neugodne situacije i onda mirno priveo meč kraju.
- Bio je ovo dobar meč, dobro i pametno sam servrao, ne najjače, ali vrlo pametno - kazao je Ćorić, koji je do prvog breaka došao već u trećoj igri. Johnson je s dva as-servisa i dva dobra poena lako riješio prvi gem, Čorić je uzvratio istom mjerom za 1:1, a nakon uvodnog zagrijavanja hrvatski je tenisač uzeo suparniku servis. Borna je pronašao slabu točku Amerikanca, stalno mu je slao loptice na bekend i bio je to recept za break. Prednost je hrvatski tenisač zadržao do kraja seta i nakon samo 34 minte igre poveo 1:0. U sličnom ritmu Borna je ušao i u drugi set, napravio je break i poveo 3:1. No, Amerikanac je u šestom gemu iskoristio nekoliko pogrešaka Zagrepčanina i izednačio na 3:3. Set je otišao u tie-break, Johnson je imao 4:3 i dva servisa, ali je Borna preokrenuo i otišao do drugog seta. Početkom treće dionice hrvatski je tenisač još jednom uzeo servis suparniku, uspio je zadržati prednost i nakon dva sata i 22 minute igre donio je Hrvatskoj prvi bod.
- Od 3:3 do 6:6 osjećao sam kako gubim ritam, a on je igrao sve bolje. Nisam u tim trenucima paničario, što je jako važno, znao sam ako meč ode na pet setova da sam favorit. Na kraju sam dobio taj drugi set i onda mirno riješio meč - dodao je Ćorić, koji je uvjeren kako Hrvatska ide u svoj novi finale Davis Cupa.
Steve Johnson nakon poraza nije djelovao kao razočaran čovjek. Kaže kako je zadovoljan atmosferom u Višnjiku, a Ćorić je jednostavno bio puno bolji i zasluženo pobijedio.
- Ćorić je odličan igrač, vrlo se dobro osjeća na zemljanoj podlozi i danas je jednostavno bio mnogo bolji. Pobijedio sam ga lani u Parizu, ali bilo je to prije godinu dana i od tada smo obojica napredovali.
Čilić rekorder


Nakon uvjerljivog Ćorića, Marin Čilić nije dopustio iznenađenje protiv debitanta u američkoj reprezentaciji Francesa Tiafoea. Prvi hrvatski reket silovito je ušao u meč i u prvom setu prepustio suparniku samo jedan gem. U drugom je poveo 4:1, činilo se da će mladi Amerikanac biti "zgažen", a onda se dogodilo nekoliko Čilićevih pogrešaka i Tiafoe je vratio jedan break. No, bilo je to nedovoljno za potpuni preokret. Međutim, da ima snage za veći otpor šestom tenisaču svijeta Tiafoe je pokazao u trećem setu, u kojem nije bilo breakova, pa je odluka pala u 13. igri. Amerikanac je poveo 3:0, a i u nastavku je Čilić nanizao nekoliko dobrih poena, što je bilo dovoljno za pobjedu i ukupnu prednost Hrvatske od 2:0.
Čilić je u petak sa 37 pobjeda postao najuspješniji hrvatski tenisač u Davis Cupu. Ima 27 pobjeda u singlu, još deset u paru i tako je na vječnoj ljestvici prešao Ivana Ljubičića. Ljubo je 2005. vodio reprezentaciju do naslova u Davis Cupu, Čilić to tek treba napraviti... Za ukupnu pobjedu nad Amerikancima nam treba samo jedan bod, a onda slijedi veliko finale, u gostima kod Španjolske ili Francuske.
Ivana Liović
Hrvatska - SAD 2:0
Petak

Borna Ćorić - Steve Johnson 6:4, 7:6 (4), 6:3

Marin Čilić - Frances Tiafoe 6:1, 6:3, 7:6 (5)

SUBOTA (14 sati)

Ivan Dodig/Mate Pavić - Mike Bryan/Ryan Harrison

NEDJELJA (11 SATI)

Čilić - Johnson

Ćorić - Tiafoe
1:O
Borna Ćorić je posao protiv Johnsona riješio u tri seta (6:4, 7:6, 6:3). Drugi hrvatski reket je lako riješio prvu dionicu, odlično krenuo u drugoj, ali se onda doveo u probleme i spašavao u tie-breaku. U trećem setu mu je break za 3:1 bio dovoljan za pobjedu.
2:0
Šesti tenisač svijeta opravdao je ulogu favorita i s 3:0 je svladao američkog debitanta u Davis Cupu Francesa Tiafoea. Čilić je krenuo uraganski i dobio prvi set sa 6:1, Amerikanac je potom pružao dobar otpor u drugom i trećem setu, ali nešto više od toga nije mogao
Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

Najčitanije iz rubrike