Ekonomija
U VIROVITICI 19. DANI POLJA DUHANA

Porasla otkupna cijena duhana
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Hrvatski duhani prvi put odlučili nagraditi svoje vrijedne kooperante nagradom u vrijednosti od 10 000 kuna

Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, proizvođači duhana iz virovitičkog kraja uspjeli su ostvariti zadovoljavajuće prinose, a duhan je u prosjeku više kvalitete u usporedbi s prošlom godinom, zaključak je to 19., tradicionalnih Dana polja duhana koji su održani jučer u organizaciji Hrvatskih duhana u Virovitici. Kao najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj već 60 godina, Hrvatski duhani ponosni su na dugu tradiciju suradnje s proizvođačima duhana koja se danas uspješno nastavlja prema najvišim standardima British American Tobacco grupe. Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, proizvođači duhana iz virovitičkog kraja uspjeli su ostvariti zadovoljavajuće prinose, a duhan je u prosjeku više kvalitete u usporedbi s prošlom godinom, zaključak je Dana polja.
- Ponosni smo što zahvaljujući rastu kvalitete duhana svake godine bilježimo rast otkupne vrijednosti duhana, što znači i rast prihoda naših kooperanata. Prošle godine otkupili smo duhan u vrijednosti 95 milijuna kuna, što je 3 posto više u odnosu prema godini ranije i primjerice 13 posto više u odnosu prema 2010. godini. To je, prije svega, posljedica rasta prosječne otkupne cijene koja je prošle godine porasla za 7 posto u odnosu prema godini prije. Ako gledamo duže razdoblje, vidimo da je rast cijena kontinuiran i u proteklih primjerice 10 godina iznosi čak 55 posto. Nema puno poljoprivrednih kultura koje se mogu pohvaliti takvim trendom - rekao je Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana. Hrvatski duhani ove su godine odlučili nagraditi svoje kooperante priznanjem Zlatni list u vrijednosti 10.000 kuna.
Zlatni list za budućnost pripao je 26-godišnjem Mariju Martinušiću iz Turnašice, koji nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje duhana. Mladi kooperant ove je godine napravio iskorak u proizvodnji investirajući u novu tehnologiju mehaniziranog berača duhana koji je u suradnji s Hrvatskim duhanima pokrenuo kao pilot-projekt na hrvatskim poljima. Zlatni list za vjernost dodijeljen je Nevenki Marković iz Treštanovaca, koja se više od trideset godina kontinuirano bavi uzgojem duhana u sustavu Hrvatskih duhana. U sklopu programa održive proizvodnje u protekle dvije godine Hrvatski duhani proveli su analizu tla svojih kooperanata te su, sukladno rezultatima, ove godine pokrenuli dvogodišnji program doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te dodjelu sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida. U Hrvatskim duhanima još zbrajaju rezultate ovogodišnje berbe duhana, no vidljiv je rast kvalitete duhana kod kooperanata, što upućuje da će prosječna otkupna cijena duhana i ove godine nastaviti rasti.
Prošle godine prosječna otkupna cijena bila je 7 posto viša u odnosu prema prethodnoj godini, a u proteklih deset godina prosječna otkupna cijena duhana porasla je za čak 55 posto. Hrvatski duhani prošle su godine otkupili duhana u vrijednosti od 95 milijuna kuna. Kooperantima je predstavljeno i iskustvo proizvodnje duhana u BiH, nekada snažne proizvođačke zemlje. Ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Marko Ivanković, naglasio je da se BiH danas suočava s problemima u proizvodnji, nepostojanjem organiziranog otkupa te je sustav organizirane proizvodnje i otkupa u Hrvatskoj naznačio kao uzor. Brojnim uglednim gostima iz Hrvatske i inozemstva predstavljene su i mnoge inicijative pokrenute ove godine kao što su nabava mehaničkog berača za koji su u sklopu pilot-projekta Hrvatskih duhani kojim su kreditirali svom kooperantu Ivanu Martinušiću koji proizvodi duhan tipa Virginija na 15 ha proizvodnih površina i želi povećati površine pod ovom kulturom. Prikazano je i ispitivanje i obogaćivanje tla, podizanje standarda zaštite na radu i mnogih drugih koje su dokaz kontinuiranog ulaganja Hrvatskih duhana u proizvodnju ove iznimno važne poljoprivredne kulture. Vladimir Grgurić

Program održive proizvodnje duhana
NA Danima polja generalni direktor BAT Adria regije Antal Bekefi rekao je:

- BAT razmišlja dugoročno i investira u proizvodnju duhana jer je nama duhan temelj poslovanja. Zbog toga smo u Hrvatskim duhanima pokrenuli program održive proizvodnje duhana, prvi takav program u hrvatskom agraru, kojim želimo dodatno potaknuti i educirati sve kooperante o važnosti ulaganja u održivost proizvodnje. Proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj, a mi kroz sustav BAT-a domaćim proizvođačima jamčimo siguran otkup svih proizvedenih količina - rekao je Bekefi.
Najčitanije iz rubrike