Ekonomija
USVOJEN NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O VINU

Ukidaju se naknade za kontrole vina
Objavljeno 15. rujna, 2018.
Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog novog zakona o vinu, kojem je cilj definirati jasan pravni okvir za obavljanje djelatnosti proizvodnje grožđa i vina te prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, a predviđa i administrativna rasterećenja, koja će vinarima donijeti ukupnu uštedu od oko 12 milijuna kuna godišnje.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako se predloženim zakonom uvode višestruka administrativna, ali i velika financijska rasterećenja.
"Kad se ovaj zakon usvoji naši vinari neće više plaćati nikakve naknade za kontrolu stavljanja vina u promet, ukidamo evidencijske markice... To na godišnjoj razini za naše vinare znači da im ostaje oko 12 milijuna kuna, koje oni mogu iskoristiti za marketinške i druge aktivnosti", rekao je Tolušić. Kao novost izdvojio je i decentralizaciju sustava organoleptičkog ocjenjivanja vina. "Tehničku pripremu organoleptika i dalje odrađuje državno tijelo, osigurava anonimnost postupka, ali malvaziju i teran u Istri organoleptički ocjenjuju vinari koji imaju potrebne certifikate s područja Istre, s Pelješca vinari s Pelješca, vina iz Slavonije ljudi s tog područja i tako i u drugim regijama. Time zapravo približavamo sustav ocjenjivanja samim proizvođačima", istaknuo je Tolušić. Prema prijedlogu novog zakona uspostavit će se četiri nove vinogradarske regije - Slavonija i Hrvatsko podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija te Središnja bregovita Hrvatska.Z.Rupčić
Zajednička organizacija tržišta
Uz predviđena rasterećenja vinarskog sektora od 12 milijuna kuna godišnje, Tolušić je podsjetio i na novu vinsku omotnicu, koja je od 2019. za hrvatske vinare oko 11 milijuna kuna godišnje. Stoga, kako je istaknuo, "očekuje daljnji uzlet, još veću kvalitetu, bolje poslovanje i veću prepoznatljivost hrvatskih vina, kako nacionalno tako i u cijelom svijetu. Predloženim novim zakonom o vinu povezuju se u jedan zakonski tekst područja koja su trenutno regulirano dvama zakonima - o vinu te o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike