Magazin
VJEŠTICA IZ BLAIRA

Blažena spasiteljica vrlog borca protiv korupcije zvanog Gazda
Objavljeno 15. rujna, 2018.

Nitko nije ni sumnjao da će se bjegunac od hrvatskog zakona i dojučerašnji najmoćniji čovjek u zemlji Ivica Todorić i ovaj put izvući pred sudom u Londonu. Kako bi još jedanput odgodio svoj povratak u domovinu s lisičinama na rukama, angažirao je Cherie Blair, jednu od najmoćnijih odvjetnica u Velikoj Britaniji i suprugu bivšeg premijera Tonyja Blaira.


Poziranje pred kamerama Hrvatske televizije Todorić je iskoristio kako bi izrekao dvije bestidne rečenice: "To nije moja pobjeda, to nisu moje pobjede, nego su to pobjede svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj. Evo, ja i njima čestitam jer zajedno idemo naprijed da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi!" Ta njegova izjava može se tumačiti i kao suptilna poruka Zagrebu, ali i svim onim naivcima koji su te večeri gledali televizijski dnevnik, kako je Ivica Todorić zapravo veći i od Hrvatske. Njegova nova odvjetnica Cherie Blair poručila je javnosti kako je ovo prigoda da se sudu "predstave sve činjenice o tome što se događa u Hrvatskoj". Znalci kažu kako uvođenje supruge bivšeg britanskog premijera u ovu tužnu hrvatsku priču nije isključivo pravne naravi, s obzirom na golemi utjecaj koji ona ima. Zagrebački odvjetnik Berislav Živković prokomentirao je za Hrvatsku televiziju kako je angažman Cherie Blair jedan oblik pritiska na sud, jer njezino puko pojavljivanje u ovakvom predmetu automatski pojačava argumente obrane.

NAJVEĆI PRAVEDNIK

Pred našim očima dogodio se nevjerojatan scenarij. Naime, Todorić je pred uhidbenim nalogom hrvatskog suda u London pobjegao kao "lopov", a mogao bi nam se vratiti kao "borac protiv korupcije" i najveći pravednik! Svatko tko imalo poznaje karakter povlaštenog zgrtanja golemog bogatstva u dosluhu s vlastima koji je u nas patentirao upravo Ivica Todorić nije mogao doći k sebi nakon što je čuo što to Gazda pijan od moći bulazni ispred londonskog suda. Vjerojatno bismo se teško mogli zadovoljiti ocjenom da je hrvatsko pravosuđe idealno i oslobođeno utjecaja vanjskih čimbenika, makar valja priznati da je ono formalno ispunilo zahtjevne kriterije postavljene za ulazak naše zemlje u Europsku uniju. Ali ovo što smo čuli o angažiranju Cherie Blair u Todorićevu sudskom postupku, da je ono u funkciji "pojačavanja dojma" u očima suca kada je riječ o argumentima obrane, ako je istina, poprilično je kompromitirajuća činjenica vezana uz britansko pravosuđe. Odvratno je i pomisliti kako na sudu u Londonu prolazi onaj tko novcem može platiti utjecajnijeg odvjetnika. Logično je pitati se: Ako je tako u Londonu, kako je tek na rubovima EU-a?
Novca Ivici Todoriću očito ne nedostaje. Poznato je da gđa Blair naplaćuje 1150 funta po satu, što je približno 9500 kuna. Naravno da je riječ o sitnici za jednog Todorića kada se zna da toliko iznose dvije prosječne netoplaće u njegovu bivšem trgovačkom lancu. Uspije li supruga nekadašnjeg britanskog premijera svojim neodoljivim šarmom obraniti svog nestašnog klijenta dokazavši kako bi mu, jadničku, u njegovoj strašnoj Hrvatskoj bila zanijekana ljudska prava, zaslužila bi ponijeti laskavi naslov "fidelissima advocata Croatiae". Naime, ta se žena bori da bi nama svima bilo bolje! Ta bi joj titula, koju je Hrvatski sabor u 17. stoljeću dodijelio Blaženoj Djevici Mariji, u vrijeme kada je još opaki Turčin harao našom domovinom, savršeno pristajala kao istaknutoj engleskoj katolikinji, koja je svojedobno svog supruga anglikanca i šefa britanske vlade žednog prevela u katolištvo. Jer onom tko se bori protiv takvog zla kao što je korupcija u "Hrvatskoj i regionu", makar i po cijeni od 9500 kuna po satu, pripadaju najveća slava i počasti!
Sve bi to bilo lijepo i krasno kada bi Blairovi bili časna adresa. O suprugu Tonyju ne treba trošiti puno riječi. On je sav svoj ljudski, politički i katolički angažman trajno osramotio sudjelovanjem u prljavoj kampanji koja je imala za cilj krivotvoriti razloge za invaziju združenih vojnih snaga Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Poljske na Irak 2003. U tome trenutku nitko nije vidio kako je riječ o ostvarivanju puno dalekosežnijeg cilja, a to je micanje svih triju postsocijalističkih i sekularističkih režima u arapskome svijetu (Irak, Libija, Sirija) zbog potencijalne opasnosti da se s Putinovom Rusijom udruže u neki novi vojni i politički blok koji bi u cijeolostii potkopao američki utjecaj u tome dijelu svijeta. Nitko ne kaže da krvavi diktatori Sadam Husein, Muamer el Gadafi i Bašar al Asad nisu bili gadovi koji su svojim podanicima nanosili mnogobrojne patnje, ali do njihova uklanjanja ne bi nikada došlo da nisu zasmetali u jednoj globalnijoj priči. Onoga trenutka kada je Henry Kissinger rekao kako za Sjedinjene Države, kada je riječ o svjetskoj svemoći, vrijeme otkucava, bilo je jasno da će potkapacitirani zapadni vođe početi panično vući krive poteze. Jedan od njih bila je i kolosalna laž o postojanju oružja za masovno uništenje u Sadamovim rukama, na kojoj su toliko inzistirala dva sudruga u zločinu, Tony Blair i George Bush, koja je omogućila uništenje ne samo režima u Bagdadu, Tripoliju i Damasku (Bašar al Asad se zahvaljujući upetljavanju Rusa još uvijek dobro drži) nego i uopće života u tim zemljama, a zbog geopolitičkog propuha koji je nastao uništenjem tih triju država milijuni izbjeglica jurišaju na porozne granice EU-a, što će na kraju ugroziti i sam njezin opstanak.
ČISTA POHLEPA


Tony Blair, svojedobno osuđen pred beogradskim sudom na 80 godina zatvora zbog NATO-ova bombardiranja Srbije 1999., danas je savjetnik Aleksandru Vučiću na srbijanskom putu u EU. Ne tako davno Vučićev bivši stranački šef i onaj koji ga je politički odgojio, Vojislav Šešelj, objavio je knjigu zanimljiva naslova "Engleski pederski isprdak Toni Bler". Mutnim poslovima bavi se i Cherie Blair, koju mediji nazivaju "najpohlepnijom ženom Britanije". Inače, samo nekretnine u vlasništvu Blairovih, a riječ je o najmanje deset raskošnih kuća i 27 stanova u njihovu vlasništvu, procjenjuju se na 27 milijuna funti. Cherie Blair relativno često pruža odvjetničke usluge autokratima i sumnjivim pojedincima duboka džepa, među kojima je i maldivski predsjednik Abdulla Yameen, kojega je svjetovala kako da u zatvoru zadrži lažno optuženog nekadašnjeg prvog demokratski izabranog predsjednika te zemlje Mohameda Nasheeda. Naravno, našu Cherie Blair uistinu zanimaju ljudska prava, ali ne nekakvih malih i ugroženih ljudi, nego bezobraznih moćnika svih vrsta.
Piše: Draško CELING
Najčitanije iz rubrike